Πώς να «κόψετε»τη ζάχαρη με 5 απλά βήματα

Το έχουμε ακούσει από άπειρες πηγές, όμως πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι λόγοι που πρέπει να «κόψουμε» ή τουλάχιστον να μειώσουμε αισθητά τη ζάχαρη είναι πολλοί. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Η ζάχαρη δημιουργεί εθιστικό κύκλο, που έχει στιγμιαία θετικές επιπτώσεις και στη συνέχεια άκρως αρνητικές. Όταν την καταναλώνουμε νιώθουμε να αποκτάμε μεγαλύτερη ενέργεια και δημιουργείται μια αίσθηση χαράς, ενώ εγκαταλείπουμε αυτήν της πιθανής πείνας. Στην… άλλη πλευρά του κύκλου όμως και μετά την επήρεια της ζάχαρης, μειώνεται ο ρυθμός κυκλοφορίας του αίματος, αφήνοντάς μας κουρασμένους, πεινασμένους και καταπονημένους, ενώ η προσωρινή χαρά συνήθως μετατρέπεται σε… στράβωμα. Τότε είναι που θέλουμε ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

  • Η ζάχαρη περιλαμβάνει μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα λίπους. Αναγκάζει το σώμα στην παραγωγή ινσουλίνης, η οποία «λέει» στο λίπος να αποθηκευτεί.
  • Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή. Αυτή προκαλεί πόνο και θεωρείται ως προπομπός των καρδιακών νόσων, του διαβήτη και του καρκίνου.
  • Το θετικό είναι πως χρειάζονται μόλις λίγες μέρες για να μειώσουμε δραματικά την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε. Απαιτείται όμως πειθαρχία και αυστηρότητα για να επιτύχουμε τον στόχο μας.




Τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τη ζάχαρη, αλλά κυρίως την ανάγκη για κατανάλωσή της:

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες

Τα συγκεκριμένα στοιχεία κρατούν το σώμα μας γεμάτο για περισσότερη ώρα. Φροντίστε κάθε γεύμα ή ενδιάμεσο σνακ να τα περιέχει. Ορισμένα από τα φαγητά που βοηθούν: αυγά, ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, χούμους, σολομός ή βιολογικό κοτόπουλο.

1. Μαύρη σοκολάτα

Απελευθερώνει ενδορφίνες χωρίς να αυξάνει το σάκχαρο. Προτιμήστε προϊόντα με πολύ υψηλό ποσοστό κακάο, αν είναι δυνατό και 100%.

2. Πικρά φαγητά

Έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάγκη μας για ζάχαρη.

3. Πράσινες σαλάτες αντί για ψωμί ή μακαρόνια ως συνοδευτικό

Το ψωμί λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως η ζάχαρη, δημιουργώντας δηλαδή τον ίδιο κύκλο που αναφέραμε παραπάνω. Οι πράσινες σαλάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίοι ικανοποιούν την όρεξή σας για ώρες.

4. Περισσότερο νερό

Σας «φουσκώνει», με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για γλυκά (ή φαγητά) με ζάχαρη. Επιπλέον, βοηθάει στην μείωση του βάρους και απαιτείται σε όλες τις δίαιτες.