5 πράγματα που δεν μπορείς να βρεις στο Google

Θυμάμαι ακόμα να αναζητώ πληροφορίες στην Altavista, στο Lycos και στο Webcrawler για διάφορα πράγματα που με απασχολούσαν. Θυμάμαι όμως και έναν Ινδό συμφοιτητή μου να μου «δείχνει» σαν να έχει ανακαλύψει ο ίδιος την Αμερική μια μηχανή αναζήτησης που «σου γράφει και πόσα δευτερόλεπτα ή κλάσματα του δευτερολέπτου έκανε να βρει το αποτέλεσμα». Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το Google.

Η πορεία του από τότε είναι λίγο πολύ γνωστή. Φτάσαμε να ψάχνουμε οποιοδήποτε «πώς να» και «γιατί» στις σελίδες του αμερικάνικου κολοσσού, που… ξέφυγε από τους ανταγωνιστές του. Ακόμα και μια συμπαθητική γιαγιούλα σε ελληνική διαφήμιση έλεγε κάποτε «στο Google το έψαξες;». Θέλουμε να βρούμε κάποια διεύθυνση, ψάχνουμε στο Google, κάποια πληροφορία, πάλι στο Google, τις ώρες που ανοίγει το τυροπιτάδικο της γειτονιάς, πού αλλού; Στο Google.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν μπορείς να βρεις στο Google και σε κανένα… Google. Μη φανταστείτε δηλαδή ότι υπάρχουν στην Bing ή τη Yahoo. Όλο το Ίντερνετ να… κατεβάσεις, δεν πρόκειται να τα βρεις άμεσα. Πράγματα που ακόμα και αν πατήσεις το κουμπί «Νιώθω τυχερός» δε θα έχεις βρει το ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά κάτι παρεμφερές. Ποια είναι αυτά τα πράγματα όμως;

1. Αγάπη. Μπορεί σε βάθος χρόνου να τα καταφέρεις. Να βρεις τυχαία κάποιον ή κάποια, να επικοινωνήσεις μαζί του, να ερωτευτείς, να αγαπήσεις. Με αυτή τη σειρά ελπίζω. Δε διαφέρει όμως αυτό από μία συνάντηση σε οποιοδήποτε μέρος, σε ένα μπαρ, στην ουρά του ταχυδρομείου, στην παραλία. Αγάπη, είναι δεδομένο, δε βρίσκεις με όλη τη σημασία της, άμεσα, στο Google.

2. Έμπνευση. Το λέω παρότι ψάχνω συχνά πηγές έμπνευσης προσπαθώντας να ισορροπήσω μεταξύ προσωπικής ζωής και των project που συμμετέχω. Που βλέπω video όπως αυτό και quotes όπως αυτά στο τέλος του άρθρου. Στην ουσία όμως, αυτό που κερδίζεις είναι μια προσωρινή έμπνευση και όχι μια μόνιμη, όπως θα μπορούσε να είναι ένας σύντροφος, ένας πρόεδρος μιας εταιρίας ή ακόμα και ένα μικρό παιδί (ναι, με εμπνέει η ανάγκη να εξασφαλίσω όσο μπορώ την τροφή των παιδιών μου). Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «η έμπνευση είναι σαν το ντους. Το χρειάζεσαι κάθε μέρα».




3. Υπερκόπωση. Ποτέ δε θα γνωρίσεις φυσική κόπωση, με εξαίρεση το κακό που κάνει στη μέση σου η πολύωρη στάση με την οποία κάθεσαι. Η κούραση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ενός μαραθωνίου (ή μισού), μιας ώρας γυμναστηρίου ή μιας εργασίας που απαιτεί σωματική δύναμη, είναι τελείως διαφορετικά από τη κούραση που νιώθουμε όταν «σερφάρουμε», όταν παίζουμε online games, ακόμα και όταν η εργασία μας γίνεται μέσω Ίντερνετ.

4. Τον εαυτό σου. Υπάρχουν πολλοί που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να βρείτε την ευτυχία, να πετύχετε σε αυτό που κάνετε, να βρείτε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας, να βρείτε την αγαπημένη σας φέτα σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Δυτικής Γερμανίας. Όσα έχουν να κάνουν με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο απαιτούν την προσωπική επαφή, την εξερεύνηση, την καθημερινή συγκέντρωση εμπειριών.

5. Ζωή. Οι Αμερικάνοι λένε “get a life”σε κάποιον που δεν έχει κοινωνική ζωή. Όσο περισσότερο μπαίνουμε «μέσα» στο Ίντερνετ, τόσο περισσότερη ζωή χρειαζόμαστε. Το να ζούμε μέσα στα social media και να επικοινωνούμε αποκλειστικά μέσω αυτών ακόμα και με τους πιο κοντινούς φίλους μας, δεν είναι ζωή, αλλά μια εικονική πραγματικότητα, ένας εθισμός που προσπαθεί να σε αποσπάσει από τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή. Το πιστεύω εγώ, που θα στείλω αυτόματα το τρέχον άρθρο σε 5-6 χιλιάδες άτομα μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Ξέρω όμως πως στις σημαντικές στιγμές της ζωής μου όλες οι συσκευές που με συνοδεύουν θα παραμείνουν κλειστές, έστω για λίγο…

Λόγια που εμπνέουν (θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο facebook):