Αντίδοτα στην κρίση

Στο χώρο αυτό θα διαβάσετε μια σειρά άρθρων υπό τον γενικότερο τίτλο Αντίδοτα στην Κρίση.

Αντίδοτα όμως γιατί; Η λέξη «αντίδοτο» προκύπτει ακριβώς από τη σκέψη ότι υπάρχει μία «δηλητηρίαση» σε οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειαζόμαστε ένα νέο set-up ως άνθρωποι, ένα πιο προσαρμοστικό set-up. Τότε θα αποκτήσει νόημα τη χιλιοειπωμένο φράση, την οποία σίγουρα έχουμε κουραστεί να ακούμε: «η κρίση είναι ευκαιρία».

Παραθέτω λοιπόν 5 βασικά tips που βοηθούν να… σετάρουμε τον εαυτό μας στο σύγχρονο σκηνικό.

1. Διάθεση «αλλαγών»

Όλοι, όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε αλλαγές, δε μας αρέσει. Είναι πολύ χειρότερο να αναγκάζεσαι να κόψεις το κάπνισμα λόγω προβλήματος υγείας από το να πάρεις την απόφαση να το κόψεις πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα. Για αυτό τονίζω τη «διάθεση αλλαγής». Την αλλαγή που προκαλώ εγώ ο ίδιος σε εμένα. Πώς αλλιώς θα είμαι σύγχρονος; Πώς αλλιώς θα έχω επαφή με την εξέλιξη, την όποια εξέλιξη που υφίσταται γύρω μου, εάν εγώ δεν εξελίσσομαι; Κάνοντας αλλαγές. Ας ξεκινήσουμε από τις μικρές, ώστε να μετατραπούν σε συνήθεια. Αν συνηθίσω να κάνω αλλαγές γίνομαι πιο προσαρμοστικός και δεκτικός σε όλες τις αλλαγές!

2. Ζώνη άνεσης (comfort zone)

Ας διδαχθώ από κάποια πολύ δυνατά αιλουροειδή. Για να επιβιώσουν, μεγάλωσαν την “comfort zone” (τη ζώνη άνεσης, εκεί όπου νιώθουν ασφάλεια) που είχαν. Πηγαίνουν μερικά χιλιόμετρα παρακάτω… Ρίσκο; Ναι. Το κέρδος; Αρχικά η επιβίωση και μελλοντικά η υπεροχή. Άλλο είναι η ζώνη που κινείσαι να βρίσκεται στα 5χμ. και άλλο στα 7χμ. Ας αποφύγουμε λοιπόν τις φράσεις «αυτό δεν το κάνω», «αυτό δεν ξέρω να το κάνω», «αυτό δεν είναι δική μου δουλειά»… Ίσα – ίσα, κάθε φορά που ξεβολευόμαστε, ανακαλύπτουμε πράγματα στα οποία είμαστε εξαιρετικοί.

3. «Δράση» και όχι «αντίδραση»

Μεθοδικά και συγκροτημένα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Ας ασχοληθώ με όλα όσα μπορώ να επηρεάσω και να γίνω εξαιρετικός σε αυτά. Ας μη δίνω βαρύτητα και θυμικό στα πράγματα που δεν μπορώ να επηρεάσω. Το μεγαλύτερο ποσοστό της καθημερινότητάς μας καθορίζεται από τις δικές μας δράσεις και όχι από τις δράσεις των άλλων. Σκέψου το λίγο. Ειναι καλυτερο να δρας απο το να αντιδρας.

4. Δικτύωση

Είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε συχνότερα. Άρα προσοχή πολύ. Τόσο οι αλλαγές, όσο και το παραπάνω «σετάρισμα» γίνονται ευκολότερα όταν οι παρέες μου και το περιβάλλον μου έχουν αντίστοιχες σκέψεις και τρόπο συμπεριφοράς. Αν όλοι οι φίλοι μου αθλούνται ενώ εγώ όχι, είναι πιθανότερο να ξεκινήσω μία τέτοια συνήθεια παρά να σταματήσουν εκείνοι τον αθλητισμό. Όπου «αθλούνται» ας βάλουμε όσα άλλα παραδείγματα καλών και κακών συνηθειών θέλουμε… Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

5. Αναζήτηση «προτύπων»

Υπάρχουν πολλά πρότυπα σε όλους τους χώρους. Στον αθλητισμό, στις επιστήμες, στο χώρο των επιχειρήσεων, παντού… Είτε διαβάζοντας τις βιογραφίες τους, είτε αναζητώντας τους, υπάρχουν άνθρωποι – πρότυπα κοντά μας, πολλές φορές και δίπλα μας. Ας αντιγράψουμε τις καλές τους συνήθειες. Είναι απίθανο να τους βρούμε να «συχνάζουν» σε παράθυρα ειδήσεων ή να επιδίδονται σε εύπεπτους τηλεσχολιασμούς. Υπάρχουν όμως, σας διαβεβαιώ.

Φωτογραφία: Dietmar Becker