YaTips - Think Smarter

Αντιμετωπίστε καταστάσεις πίεσης όπως ο Νταν Σμιθ στο πόκερ

Το Νο.1 επαγγελματίας παίκτης πόκερ στον κόσμο εξηγεί.
SHARE
,
Αντιμετωπίστε καταστάσεις πίεσης όπως ο Νταν Σμιθ στο πόκερ

«Η επιχειρηματικότητα είναι σαν το πόκερ», λέει ο Νταν Σμιθ, ο Νο.1 επαγγελματίας παίκτης πόκερ στον κόσμο. Είναι ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Είτε ετοιμάζεστε για μια σημαντική συνάντηση, είτε αφήνετε τη ζώνη ασφαλείας σας και τη δουλειά σας (ναι, αυτό ταιριάζει κυρίως στους «βολεμένους»), πραγματοποιείτε ουσιαστικά ένα άλμα, ένα πολύ τρομακτικό άλμα. Αυτό το ειδικό μείγμα ενθουσιασμού και άγχους που γνωρίζουν τόσο καλά οι (επίδοξοι) επιχειρηματίες, είναι κάτι που νιώθει ο Νταν Σμιθ κάθε φορά που εισέρχεται σε ένα μεγάλο τουρνουά πόκερ.

Σε ένα παιχνίδι όπου το αποτέλεσμα δε βρίσκεται πάντοτε κάτω από τον έλεγχό μας, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από το άγχος. Σίγουρα δε θα κερδίσουμε σε κάθε «μοιρασιά», αλλά υπάρχουν πράγματα που μας συμβουλεύει να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις επιτυχίας όταν παίζονται τα «μεγάλα ποσά» και κρίνεται ο νικητής.

Ο Νταν Σμιθ εξηγεί τις τακτικές που έφεραν τον ίδιο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και προτείνει αντίστοιχες κινήσεις που θα συνεισφέρουν στην επιτυχία στο χώρο που κινείται ο καθένας.

Επιλέξαμε τα καλύτερα σημεία ενός εκτενούς άρθρου του στο αμερικάνικο περιοδικό Entrepreneur, στο οποίο ο Νταν Σμιθ γράφει ένα guest post.

1. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας.

Σε ένα τουρνουά πόκερ με 1000 άτομα, αν είστε αρκετά ικανός να κερδίσετε 1 στις 200 φορές, τότε βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορείτε λοιπόν να πληγώνεστε κάθε φορά που δεν κερδίζετε ένα τουρνουά. Θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μέσα στην απογοήτευση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές επιδόσεις σας. Το πόκερ είναι ένα βάναυσο παιχνίδι. Πρέπει να το αποδεχτείς. Αν έχεις ως τρόπο σκέψης ότι αξίζεις να κερδίσεις κάθε τουρνουά, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Όταν αντίστοιχα έχετε μια καλή μέρα στο γραφείο, φροντίστε να το απολαύσετε! Μην ξεχνάτε γρήγορα τις νίκες επειδή «ηττηθήκατε» σε ένα μέρος του αγώνα που δίνετε.

2. Προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε καταστάσεις αυξημένου άγχους δεν είναι εύκολο να αποδώσεις το καλύτερο δυνατό. Είναι πιο εύκολο να προετοιμαστείς για διαφορετικά σενάρια με την άνεση του σπιτιού σου, χωρίς κάμερες, αλλά με όλα τα εργαλεία (pc, κομπιουτεράκι, Google) στη διάθεσή σου. Αν έχετε σκεφτεί ένα πιθανό σενάριο θα μπορέσετε να το κάνετε πιο εύκολα όταν θα βρίσκεστε υπό πίεση. Με αρκετή πρακτική, οι εμπειρικές «μαντεψιές» σας γίνονται πιο ακριβείς.

3. Μάθετε πώς διαχειρίζονται καταστάσεις υψηλής πίεσης το σώμα και το μυαλό σας.

Αν δεν έχετε όρεξη για φαγητό, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιες τροφές εύκολες στην πέψη. Υπάρχουν περιπτώσεις έχω μείνει νηστικός για 16 ώρες. Πριν τους αγώνες προσπαθώ να απομονωθώ σε κάποιον ήσυχο χώρο και να διαλογιστώ για να καθαρίσει το μυαλό μου. Καθένας έχει τους δικούς του τρόπους και αν γνωρίζει καλά τον εαυτό του, τότε σίγουρα έχει τον τρόπο του για να βρεθεί σε κατάσταση ηρεμίας.

4. Μη «στέκεστε» στα λάθη.

Παρά την όποια προετοιμασία, την ψυχική ηρεμία και τον καλό ύπνο πριν από ένα μεγάλο τουρνουά, κάποιες φορές γίνονται λάθη. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα και σε οποιονδήποτε τομέα. Μία από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ ενός ειδικού κάποιου είδους και ενός ερασιτέχνη είναι ότι ο ειδικός θα κάνει λιγότερα λάθη. Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και ο καλύτερος στον κόσμο θα κάνει λάθος κάποια στιγμή. Είναι ανθρώπινο. Μια κοινή λανθασμένη αντίδραση στον κόσμο του πόκερ είναι για έναν παίκτη να αναστατωθεί υπέρμετρα για ένα σφάλμα. Σε αυτή την κατάσταση πνευματικής σύγχυσης ο παίκτης είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε νέο σφάλμα. Το συναίσθημα ότι μια κατάσταση δε βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό σας είναι αντιπαραγωγικό. Ξεπεράστε οποιοδήποτε λάθος… ξεχνώντας το.

5. Διαφοροποιήστε τα ενδιαφέροντά σας.

Όταν αφιερώνετε όλο το χρόνο και την ενέργειά σας για να πετύχετε κάτι, το αποτέλεσμα θα υπαγορεύσει πλήρως την ευτυχία σας. Δυστυχώς, ακόμα και αν κάνετε τα πάντα σωστά, υπάρχουν πράγματα που μερικές φορές δεν μπορείτε να ελέγξετε και είναι ικανά να αποτρέψουν την επίτευξη των στόχων σας. Προσωπικά, προσπαθώ να διοχετεύσω μέρος της ενέργειάς μου σε διαφορετικά πράγματα ακόμα και όταν βρίσκομαι σε ρυθμό πλήρους ενασχόλησης με το πόκερ, σε κάποιο μεγάλο τουρνουά. Μου αρέσει να περνάω μέρος της ενέργειάς μου σε άλλα πράγματα. Ένα νέο ατομικό ρεκόρ στο γυμναστήριο βοηθά να αισθανθώ καλύτερα για ένα αποτυχημένο τουρνουά πόκερ. Δεν λέω να μην εργάζεστε σκληρά. Η επανάληψη και η βελτίωση σχετίζονται άμεσα με την επιτυχία. Αλλά νομίζω ότι δημιουργούν αυξημένη πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και απογοήτευση.

Πηγή: entrepreneur.com