Η «μεγάλη εικόνα»

Θα μοιραστώ μαζί σας μία τακτική ή αλλιώς συνήθεια, στρατηγική, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ονομασία. Είναι μία μικροχειρουργική, ψυχολογική μέθοδος στη λήψη αποφάσεων και όχι μόνο. Θα παρουσιάσω όσο πιο απλά γίνεται, με κάποια παραδείγματα, την έννοια της «ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ».

Ο εγκέφαλός μας καθημερινά πυρπολείται από δεκάδες πληροφορίες. Τί να πρωτοσυγκρατήσει; Τί να φιλτράρει; Ποιο να κρατήσει και ποιο να πετάξει; Έρχεται η στιγμή που μας περνάνε διάφορες «σκέψεις» από το μυαλό. Όσο πιο σημαντικό είναι αυτό που σκεφτόμαστε και μας απασχολεί, τόσο περισσότερο μας ζορίζουν και μας δυσκολεύουν αυτές οι σκέψεις. Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι όλες εκείνες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας κατόπιν εορτής να λέει «το ήξερα, δεν έπρεπε να το κάνω αυτό» ή «αφού άλλα λέω, γιατί κάνω άλλα;».

Μεγαλώστε την εικόνα… Θα χαμογελάτε πιο εύκολα και πιο συχνά και οι αποφάσεις σας θα είναι πιο ισορροπημένες.

1. Γκρινιάζουμε γιατί ο θερμοσίφωνας αργεί να ζεστάνει το νερό. Μια φευγαλέα σκέψη: Πόσοι δεν έχουν καν νερό; Εκεί σταματάει η γκρίνια.

2. Δε μας αρέσουν ενδεχομένως κάποιοι κληρικοί για τον μη σωστό τρόπο ορισμένων ενεργειών τους. Μεγαλώνω την εικόνα και πιστεύω στη θρησκεία μου. Δεν
ισοπεδώνω, δεν παρασύρομαι.

3. Ένας γιατρός κάνει αποδεδειγμένα λάθος σε μία θεραπεία που μας δίνει. Δεν ξαναπάμε σε γιατρό; Αφορίζουμε την ιατρική; Όχι βέβαια, γιατί σκεπτόμενοι την ιατρική έχουμε ήδη μεγαλώσει την εικόνα, άρα θα είναι πολύ απλό και εύκολο να βρούμε τον επόμενο, καλύτερο γιατρό ως φυσιολογική αναγκαιότητα.

4. Έχουμε ανυπομονησία με διάφορους στόχους που θέλουμε να κατακτήσουμε. Από μία δίαιτα έως την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Από την απόκτηση μίας επαγγελματικής εξειδίκευσης έως μία προαγωγή. Αν μεγαλώσουμε την εικόνα (χρόνος), αυτομάτως θα μπουν όλα σε μία σειρά και η υπομονή που απαιτείται θα έρθει στην επιφάνεια. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν πόσα μπορούν να καταφέρουν σε ένα χρόνο, αλλά υποτιμούν πόσα μπορούν να καταφέρουν κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

5. Μικρές καθημερινές συνήθειες, των οποίων τα αποτελέσματα δε φαίνονται άμεσα, εγκαταλείπονται γιατί απλά δε μεγαλώνουμε την εικόνα. Για παράδειγμα, 10 λεπτά διάβασμα το βράδι πριν κοιμηθούμε δε μας κάνει κάποια διαφορά… Για πολλαπλασιάστε το επί 10 χρόνια! Ισοδυναμεί με μία ολόκληρη βιβλιοθήκη.

6. Ακούω και πέφτω και εγώ πάρα πολλές φορές στην γνωστή παγίδα μιας μικρής κλίμακας διάθεσης… «Αύριο Δευτέρα… δύσκολη μέρα, δουλειά πάλι…» ή «άντε να περάσει η Δευτέρα, αρχή της εβδομάδας»… Όλο αυτό πολλές φορές μας φορτώνει ψυχολογικά. Μεγαλώστε την εικόνα. κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι λόγω κάποιας ασθένειας και δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά. Πόσο τυχεροί είμαστε εμείς που μπορούμε. Χαμογελάστε, ναι, γιατί δεν είναι αυτονόητο.

7. Μεγαλώστε την εικόνα όσον αφορά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στο αν θα ακολουθήσετε τον Χ ή τον Ψ επαγγελματικό δρόμο. Βραχυπρόθεσμα, η εικόνα είναι μικρή! Μεσομακροπρόθεσμα η εικόνα είναι μεγάλη. Ψάξτε, ρωτήστε, ερευνήστε την μεσομακροπρόθεσμη τάση. Ο Ροκφέλερ έλεγε για παράδειγμα «ο μισθός αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα». Πολλές φορές με την εύκολη λύση του «τώρα», με το «κάνω αυτή τη δουλειά και βλέπουμε», προδίδω τη μεγάλη εικόνα των ονείρων μου με την αντίστοιχη επίπονη προσπάθεια.

Κλείνοντας, θα αναφέρω κάτι ακόμη πιο γενικό. Μεγαλώνοντας την εικόνα, εκτός από όλα τα άλλα καταφέρνουμε κάτι που ίσως είναι και το σημαντικότερο. Να βρούμε τον αληθινό μας ρόλο με ταπεινότητα και την ισορροπία μας μέσα σε όλο αυτό που λέγεται ζωή. Είμαστε μοναδικοί ως προσωπικότητες, δεν είμαστε όμως μόνοι… Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε και πράττουμε, να θυμόμαστε και να μειώνουμε τον εγωκεντρισμό μας υπολογίζοντας ταυτόχρονα το πόσο «μικροί» είμαστε μέσα στη γη που μας φιλοξενεί, αλλά και πόσο πολύ πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και τα υπόλοιπα έμβια όντα.

Μεγαλώστε την εικόνα. Μη φοβάστε, δε μικραίνει η δύναμή μας. Ίσα – ίσα μεγαλώνει το χαμόγελό μας.