Μάθε πως θα ζήσεις περισσότερα ευτυχισμένα χρόνια

Πολλές φορές ακούω τη φράση. «Μα τόσο συχνά χαμογελάς; Όλα καλά σου πάνε;». Ποιος γύρω μας δεν έχει τα δικά του θέματα; Ποιος δεν περνάει δύσκολες καταστάσεις; Κι όμως ισχύει το αντίστροφο. Χαμογελάς ΓΙΑ ΝΑ σου πάνε όλα καλά. Δε σημαίνει ότι όποιος χαμογελά δεν έχει θέματα, ίσα – ίσα. Το χαμόγελο είναι στάση ζωής.

Μία αρχική παρατήρηση. Αυτή η στάση ζωής από πάρα πολλούς πολέμιούς της, παρερμηνεύεται. Δε σημαίνει ότι αψηφούμε ή αγνοούμε τα θέματα ή πολύ χειρότερα «στρουθοκαμηλίζουμε», ούτε πως δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να κλάψει και να εμβαθύνει στα συναισθήματά του. Όλα αυτά είναι μία παρανόηση. Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ. Και δεν αναφέρομαι στο «χαζοχαρούμενο»…

Ακολουθούν μερικά tips χαράς – γέλιου – χαμόγελου

1. Χιούμορ και αυτοσαρκασμός.

Ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ σημαίνει να μην παίρνω και τόσο πολύ σοβαρά τον εαυτό μου. Να αυτοσαρκάζομαι. Να γελώ με αυτά που κάνω εγώ κυρίως και όχι να σχολιάζω τους άλλους.

2. Η Αντίδραση κάνει τη διαφορά.

Λίγο – πολύ σε ένα συγκρίσιμο μεγάλο χρονικό διάστημα θα συμβούν σε πολλούς ανθρώπους τα ίδια πράγματα. Ο τρόπος αντίδρασης μπορεί όμως να διαφοροποιήσει την έκβαση των περιστατικών. Όταν «βάζουμε» χιούμορ στα θέματα που μας συμβαίνουν τότε τα πράγματα μπορούμε να τα δούμε πιο αντικειμενικά. Προφανώς και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στη γη. Για παράδειγμα, όταν είμαστε θυμωμένοι, από το να φωνάζουμε και να κλιμακώνουμε την ένταση, ίσως είναι πολύ καλύτερο να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο ηρεμίας και σίγουρα θα νοιώσουμε καλύτερα. Μετά από καιρό, το ίδιο αυτό σκηνικό μπορεί να μας προκαλεί μέχρι και γέλιο.

3. Ας αντιγράψουμε τα παιδιά.

Όταν ήμαστε παιδιά χαμογελούσαμε πολύ περισσότερο. Προφανώς και ήμασταν ανέμελοι, δεν είχαμε τόσα στο μυαλό μας. Οι ειδικοί λένε πως όταν μεγαλώνουμε αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε υπερβολικά για τη γνώμη των άλλων. Φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μόνο και μόνο για να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Ας γίνουμε και λίγο… παιδιά. Δε χάνουμε από τη σοβαρότητά μας με το να χαμογελάμε περισσότερο.

4. Περισσότερο «παιχνίδι».

Όταν παίζουμε παιχνίδια το χαμόγελο έρχεται ευκολότερα. Δε σημαίνει ότι επειδή δεν παίζουμε πια με τα κουβαδάκια μας στην παραλία, δεν έχουμε και την ανάγκη του παιχνιδιού. Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι τρόποι και ένας από τους καλύτερους είναι η άθληση, το παιχνίδι, η ψυχαγωγία. Ακριβώς επειδή το μυαλό μας εστιάζει στο παιχνίδι, αποσυμπιέζεται από τις σκοτούρες και με φυσικότητα έρχεται το χαμόγελο.

5. Όταν σκέφτεστε… «θυμηθείτε».

Θυμηθείτε στιγμές ατελείωτου γέλιου. Ναι, είναι άσκηση ενεργοποίησης. Πως οι αθλητές κάνουν «ζέσταμα». Έτσι και το μυαλό μας μπορεί να ζεσταθεί εφόσον το κατευθύνουμε προς παλιές αναμνήσεις πολύ αστείες. Για θυμηθείτε…

6. Γέλιο.

Μέρος επιλογής. Έχετε μια φορτωμένη μέρα, ακόμη περισσότερο βδομάδα… Ε, μην επιλέξετε μία δραματική θεατρική παράσταση, ένα «βαρύ» έργο στον κινηματογράφο ή ένα θρίλερ στην τηλεόραση. Επιλέξτε κάτι πιο ανάλαφρο, που θα σας χαλαρώσει… Το έχουμε ανάγκη. Το να ωθούμε κι άλλο τον εαυτό μας με δυσκολία, σκέψη ή δράματα δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Δείτε κωμωδίες. Είναι άλλωστε εξίσου διδακτικές.

7. Σχέσεις που δίνουμε και παίρνουμε χαρά.

Εάν είστε κάπου που δίνετε ή προσπαθείτε να δώσετε χαρά και εισπράττετε στεναχώρια και αρνητικότητα, μη χάνετε χρόνο. Φύγετε! Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, η μιζέρια, η γκρίνια είναι κολλητική ασθένεια. Διαλέξτε. Οτιδήποτε μας στερεί τον ήλιο, το φως, τη χαρά, το χαμόγελο, το κάνουμε στην άκρη. Μένουμε κοντά σε οτιδήποτε μοιράζει φως, χαρά, χαμόγελα!

Κλείνοντας, με ένα δυνατό χαμόγελο μοιράστε χαμόγελα, ζεστά χαμόγελα, αληθινά. Κάνει πιο πλούσιους αυτούς που τα δέχονται χωρίς να φτωχαίνει αυτούς που τα χαρίζουν.