Μην το φας έτσι!

1. Στην Ιαπωνία, μην προσφέρεις φαγητό στον σύντροφό σου (για την ακρίβεια σε… κανέναν) με τα ξυλάκια (chopsticks). Χρησιμοποιούνταν στις κηδείες για να μετακινούν τα κόκκαλα, συνεπώς θεωρείται πράξη ασέβειας.

2. Στην Κορέα, κανείς δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει το φαγητό αν ο γηραιότερος της παρέας δε βάλει την πρώτη μπουκιά στο στόμα του.

3. Στην Ταϋλάνδη, μη χρησιμοποιείτε το πιρούνι για να φάτε, παρά μόνο ως βοήθημα για να τοποθετήσετε την τροφή στο κουτάλι. Χρησιμοποιείστε το κουτάλι ως κύριο εργαλείο. Συνηθίζεται και στις Φιλιππίνες, όμως εκεί δε θα σας κακοχαρακτηρίσουν από τη στιγμή που μοιάζετε ξένος.

4. Στην Αγγλία, για να δείξετε… λεπτότητα, θα πρέπει να μεταφέρετε τη σούπα από το μπολ στο στόμα σας χωρίς να τοποθετείτε κάτω από το στόμα σας το μπολ. Επίσης, προτιμήστε να τρώτε από τη μύτη του κουταλιού και όχι από το πλάι.

5. Στις αραβικές χώρες, χρησιμοποιήστε αποκλειστικά το δεξί χέρι αν απαιτείται να αγγίξετε την τροφή. Το αριστερό χέρι θεωρείται το… βρώμικο χέρι που πρέπει να χρησιμοποιείται στην τουαλέτα.

6. Στη Χιλή, δεν μπορείς να τρως με τα χέρια ακόμα και αν το μενού περιλαμβάνει πίτσα ή τηγανητές πατάτες από κάποιο fast food. Τα μαχαιροπίρουνα είναι ο μοναδικός τρόπος.

7. Στην Ιταλία, αν σας κάνουν το τραπέζι (σε σπίτι), μη ζητήσετε από τον οικοδεσπότη περισσότερο τυρί. Θεωρείται μεγάλη προσβολή και αμφισβητεί την ικανότητά του στη μαγειρική.

8. Στη Γαλλία, φροντίστε να τρώτε με αργό ρυθμό και όχι σαν πεινασμένος, ακόμα και αν έχετε μείνει χωρίς τροφή για ώρες. Το φαγητό είναι σοβαρή διαδικασία και η απόλαυσή του απαραίτητη.

9. Στις Φιλιππίνες, αν αδειάσεις το πιάτο σου σημαίνει ότι δε σου σέρβιραν αρκετή ποσότητα, που πρόκειται για προσβολή προς τον οικοδεσπότη. Φρόντισε να αφήσεις λίγο φαγητό στο πιάτο σου. Extra tip: Πες “Μπουσόγκ ακό”, που σημαίνει “έσκασα”.

10. Στο Καζακστάν, να χαρείς αν σου προσφέρουν μισή κούπα με τσάι. Όταν στην προσφέρουν γεμάτη, σημαίνει ότι δεν είσαι ευπρόσδεκτος.

Ας προσέχουμε λοιπόν τις συνήθειες των ξένων γιατί ότι κάνουμε στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι ισχύει και στο εξωτερικό.