Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα;

Εσύ πόσους ψεύτες ξέρεις; Για ένα λεπτό… Σκέφτηκες απευθείας κάποιον άλλο; Εσύ δε λες ψέματα; Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι λέμε ψέματα. Είναι στην ανθρώπινη φύση. Υπάρχουν όμως διαφόρων ειδών ψέματα, που δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να αναλύσουμε. Επιγραμματικά αναφέρουμε μεταξύ άλλων τα κατά συνθήκη ψέματα ή αυτά της… ψυχαγωγίας, που είναι και τα πιο ακίνδυνα. Υπάρχουν όμως και ψεύτες κατά… συρροή, που όσο «περνάει» το παραμύθι τους τόσο κερδίζουν σε αυτοπεποίθηση και συνεχίζουν να λένε ψέματα. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους ψεύτες; Πώς προδίδεται ένας ψεύτης από τις δικές του κινήσεις;

1. Κάποιος που σου λέει ψέματα δε θα σε κοιτάξει στα μάτια. Ή έστω, δε θα το κάνει για αρκετή ώρα. Θα στρέψει το βλέμμα του αλλού. Υπάρχει όμως και ο ψεύτης που έχει καλλιεργήσει μια ιδιότητα να σε κοιτάζει κατάματα και ας ψεύδεται. Γνωρίζει πως αν κοιτάξει αλλού. Πρόκειται για προχωρημένο στάδιο και μπορούμε να τον «πιάσουμε» από αλλού.

2. Ο ψεύτης απαντάει με ερώτηση. Λες στην κοπέλα σου: «Έμαθα πως βγήκες μαζί του» και σου απαντάει «Ποιος σου έδωσε αυτή την πληροφορία;». Δε σε ρωτάει ακριβώς για να μάθει, αλλά για να κερδίσει χρόνο και να σκεφτεί την τακτική άμυνας (ή επίθεσης μερικές φορές) στην ερώτησή σου.

3. Συμπεριφέρεται «περίεργα». Το «περίεργα» είναι βέβαια σχετικό γιατί πρέπει να ξέρεις τον άλλο πολύ καλά ώστε να γνωρίζεις ποιες είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις του. Συνήθως όμως, ένας ψεύτης θα ανοιγοκλείσει τα μάτια του περισσότερες φορές από αυτό που φαίνεται λογικό και ίσως σταυρώσει τα χέρια του, παίρνοντας θέση άμυνας.

4. Πλατειάζει. Ένα τον ρωτάς, δέκα σου απαντάει. Αυτό συμβαίνει επειδή υποσυνείδητα πιστεύει ότι το ψέμα θα καλυφθεί ανάμεσα στις «σάλτσες» ή την επιπλέον ιστορία που έχει δημιουργήσει. Δείξε αδιαφορία για τα υπόλοιπα και «ξεσκέπασε» αυτό που σε ενδιαφέρει.




5. Πάνω και δεξιά. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που λένε ψέματα σηκώνουν το βλέμμα προς τα πάνω και προς τα δεξιά αν είναι δεξιόχειρες ή αριστερά αν είναι αριστερόχειρες. Πάρε ως παράδειγμα όταν απλώς σκέφτεσαι κάτι αληθινό. Κοίταξε πάνω. Προς ποια πλευρά πηγαίνει το βλέμμα σου; Δεξιά ή αριστερά; Αν είσαι στο 86% (της έρευνας), πηγαίνει αντίθετα από το «καλό χέρι» σου.

6. Σε προλαβαίνει. Βρίσκει δικαιολογίες πριν ανοίξεις τη συζήτηση αν δει πως κάτι σε βασανίζει. Προσπαθεί στην ουσία να αποδείξει την ειλικρίνειά του προλαβαίνοντας τα γεγονότα και παραθέτοντας όσα από αυτά θεωρεί ότι μπορείς να αντέξεις. Εσύ (συνήθως) υποχωρείς και εκείνος πετυχαίνει τον στόχο του.

7. Δε θυμάται την ιστορία που σου είπε. Αν ρωτήσεις τις λεπτομέρειες των γεγονότων και δεν πειστείς, κράτα σημειώσεις από τα λεγόμενά της ώσπου να τη ρωτήσεις ξανά. Αν σου έχει πει ψέματα, δύσκολα θα θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τι σου είπε.

8. Κοκκινίζει και ιδρώνει. Μερικοί άνθρωποι κοκκινίζουν περισσότερο ή και ιδρώνουν όταν λένε ψέματα. Κοίτα βέβαια να μην κάνεις την κουβέντα που θέλεις στην παραλία κάτω από 40 βαθμούς γιατί θα έχει την καλύτερη δικαιολογία.