YaTips - Think Smarter

Πώς να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο (μέσω συναισθημάτων)

3.67K
Πώς να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο (μέσω συναισθημάτων)

Συνηθίζουμε να λέμε πως είναι καλό να κοιτάζουμε πάντα μπροστά. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό, ειδικά όταν αφήνουμε κάτι άσχημο και στοχεύουμε σε κάτι καλύτερο. Πάντα εξάλλου πίστευα πως κάθε δάκρυ που σπαταλάμε για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, στερεί ένα χαμόγελο από το μέλλον. Πσσσσς… τί έγραψα τώρα; Σίγουρα κάποιος θα το έχει πει, διαφορετικά κάνω copyright και το βγάζω σε μπλουζάκια… Πλάκα κάνω. Στο θέμα μας λοιπόν…

Στα περί παρελθόντος υπάρχει μια δεύτερη άποψη και αφορά την αντίθετη περίπτωση. Όταν δηλαδή έχει τελειώσει μια καλή περίοδος και διανύουμε μία δύσκολη. Πάλι μπροστά θα πρέπει να κοιτάζουμε, δε λέω. Αν όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία του παρελθόντος στη βελτίωση του παρόντος, τότε ναι, γιατί να μη γυρίζαμε πίσω το χρόνο; Αυτή τη φορά δεν κάνω πλάκα. Το διάβασα, το δοκίμασα και… πιάνει. Δεν έχει να κάνει με συνειδητό όνειρο, όσο και αν μοιάζει να σχετίζεται.

Πώς λοιπόν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω συναισθηματικά; Πώς να ξαναζήσουμε κάποιες έντονες στιγμές; Είτε θέλουμε να συγχωρήσουμε κάποιον (με το να θυμηθούμε τα… καλά του), είτε γιατί αναπολούμε κάποιο συναίσθημα, είτε απλά επειδή μας έλειψαν κάποιες εποχές, η μέθοδος είναι η ίδια.

1. Θυμηθείτε. Ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσω των αναμνήσεών σας. Εστιάστε σε κάποιο γενικότερο γεγονός και προσπαθήστε να θυμηθείτε λεπτομέρειες. Κάποιες μακρινές αναμνήσεις είναι δύσκολο να έρθουν αρχικά στην επιφάνεια, αλλά σύντομα θα μπορέσετε να θυμηθείτε ζωντανές λεπτομέρειες και να νιώσετε ξεχασμένα συναισθήματα.

2. Θυμηθείτε μέρη που αφήσατε πριν από πολύ καιρό. Την παλιά σας γειτονιά, το δημοτικό σχολείο σας, το γραφείο της πρώτης δουλειάς και τον πρώτο μισθό σας, εκείνες τις αξέχαστες διακοπές με κάποιον φίλο σας. Ακόμα και αν όλα αυτά τα μέρη έχουν αλλάξει πολύ (και το γνωρίζετε), θυμηθείτε τους χώρους που εκτυλίχτηκαν όλες εκείνες οι στιγμές. Η αλάνα δίπλα στο σπίτι σας, η σχολική αίθουσα, η παραλία που περάσατε ολόκληρη την ημέρα εκείνου του καλοκαιριού… Θυμηθείτε τα χρώματα και τις λεπτομέρειες των χώρων ή των τοπίων που ζήσατε.

3. Τηλεφωνήστε σε κάποιον παλιό φίλο, από το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, τη γειτονιά. Προ(σ)καλέστε τον να επισκεφτείτε μαζί έναν από τους παραπάνω χώρους. Η συζήτησή σας θα βοηθήσει να θυμηθείτε πολλά που αγνοείτε αυτή τη στιγμή. Αν έχετε καιρό να συναντήσετε τον συγκεκριμένο φίλο ή φίλη, πηγαίντε στο μέρος που βρεθήκατε για τελευταία φορά και ξεκινήστε την… αναδρομή από εκεί.

4. Δείτε παλιές φωτογραφίες ή αναμνηστικά (κάρτες, σημειώσεις, μικρά αντικείμενα κτλ.). Τέτοια είδη αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο αναζωπύρωσης των αναμνήσεων. Εστιάστε σε ένα μέρος που θέλετε να «επιστρέψετε». Κοιτάξτε το έντονα και αφήστε το μυαλό σας να «ταξιδέψει» νοητά εκεί. Αναφορικά με τα αντικείμενα, πάρτε τα στα χέρια σας και θυμηθείτε τη στιγμή που τα αγγίξατε για πρώτη φορά. Πότε, που και πως τα χρησιμοποιήσατε;

5. Αγοράστε ένα άρωμα που χρησιμοποιούσατε «τότε». Οι μυρωδιές είναι ένας πολύ έντονος τρόπος που ξυπνάει μνήμες. Αν δε φορούσατε ποτέ κάποιο ιδιαίτερο, διακριτικό άρωμα, βρείτε κάποιο που φορούσε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

6. Ακούστε τραγούδια που αγαπούσατε τότε. Μπορεί να ντρέπεστε πλέον για κάποιες μουσικές προτιμήσεις των παιδικών, εφηβικών (και όχι μόνο) χρόνων. Ωστόσο, αν κάποια από αυτά δεν τα έχετε ακούσει για χρόνια, είναι δεδομένο πως θα σας «γυρίσουν» στο παρελθόν.

7. Παίξτε τα παιχνίδια που παίζατε μικροί. Μην ανησυχείτε αν σας φαίνονται πολύ απλά ή αν δε θυμάστε ακριβώς τους κανόνες. Βρείτε ποια από αυτά σας έκαναν πολύ χαρούμενους ως παιδιά και προσπαθήστε να τα παίξετε. Αν μπορέσετε να το κάνετε με κάποιος από τους «χαμένους» φίλους σας που πήρατε τηλέφωνο (βλέπε 3), θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Όπως καταλάβατε, δεν αναφέρομαι σε διαστημόπλοια και… μαγικά τηλεκοντρόλ. Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά. Αφορούν εξάλλου την «επιστροφή» του μυαλού μας στο παρελθόν και όχι του σώματός μας. Αυτό μας έλειπε…

Επιμέλεια, έμπνευση και διασκευή άρθρου από: WikiHow

More in ΜΟΔΑ
Neutral Colors - Spring 2015
Πώς να φορέσετε τα πιο trendy χρώματα της άνοιξης!

Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν αρκετά «ζωηρός», με τα...

Close