Η αξία που κρύβει η σωστή διαχείριση χρόνου

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στο υπερπολύτιμο αγαθό που ονομάζεται χρόνος. Ήρθε η ώρα να δούμε μερικά tips για τη διαχείριση αυτού του δώρου που μας προσφέρεται τόσο απλόχερα.

1. Ξεκίνα τη μέρα σου με γυμναστική.

Νομίζουμε ότι θα χάσουμε χρόνο, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί η ενέργεια που θα πάρουμε θα μας εξοικονομήσει χρόνο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

2. Πες «όχι».

Υπάρχουν άπειρα πράγματα μέσα στην ημέρα που αποσπούν την προσοχή μας. Η πιο σίγουρη συνταγή αποτυχίας είναι όταν προσπαθούμε να διατηρούμε τους πάντες ευχαριστημένους κάθε στιγμή.

3. Αρκεί «μία σελίδα χαρτί».

Σημειώνουμε σε μία σελίδα τις «δουλειές που πρέπει να κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ» και απλά τις διαγράφουμε εκτελώντας τις μία προς μία. Άλλωστε και η πιο ισχυρή μνήμη είναι λίγο πιο αδύναμη από το μελάνι.

4. Ανάθεσε εργασίες.

Είσαι πολύ ικανός, μπράβο! Τώρα δείξε και στους άλλους πως να γίνουν οι εργασίες που κάνεις εσύ. Κοινώς, με το να παίρνεις πάνω σου όλες τις δουλειές έχεις εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο… άγχους. Επίσης, στο τέλος θα καταλήξεις να μην κάνεις τόσο καλά τις ίδιες εργασίες.

Επένδυσε λοιπόν λίγο χρόνο στους γύρω σου και δείξε τους εμπιστοσύνη. Θα τους βοηθήσεις να γίνουν καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και εσύ θα έχεις μόλις κερδίσει 1-2 ώρες παραπάνω για να ασχοληθείς με τα χόμπι σου.

5. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία.

Σίγουρα δεν είναι πανάκεια η χρήση ενός smart phone, αλλά αν επικοινωνείς ακόμη με σήματα καπνού σίγουρα χάνεις πολύτιμο χρόνο. Άσε που μολύνεις και την ατμόσφαιρα…

6. Μείνε μακριά από «αρνητικούς ανθρώπους».

Έχετε ακουστά για τις «μαύρες τρύπες»; Ε, δε χρειάζεται να ταξιδέψετε στο διάστημα. Βρίσκονται δίπλα σας έτοιμες να σας ρουφήξουν ότι ενέργεια έχετε και να σας αφήσουν με αμφιβολία, χαμένο χρόνο και σίγουρα άσχημη διάθεση.

7. Γίνε πρακτικός.

Το μεγαλύτερο χάσμα στη ζωή δεν είναι το χάσμα των γενεών, αλλά το χάσμα ανάμεσα στη γνώση και την πράξη. Καν’ το τώρα! Το έκανες; Μόλις κέρδισες χρόνο!

8. Να είσαι «γρήγορος», όχι «βιαστικός».

Ποιος βιάζεται; Μόνο αυτός που έχει αργήσει. Σας θυμίζουν κάτι τα «άργησα να ξεκινήσω», «ουφ, ξέχασα το πορτοφόλι μου», «τρέχω σαν τρελός, βιάζομαι»; Ο γρήγορος δε βιάζεται ποτέ. Άλλωστε δεν αρκεί να τρέχουμε στη γρήγορη λωρίδα. Είναι πιο έξυπνο να τρέχουμε στη δική μας λωρίδα.

9. Πρόσεξε τα “deadlines”.

Όταν δεσμεύεσαι για τον χρόνο εκτέλεσης μιας εργασίας, μην υπόσχεσαι ποτέ το… συντομότερο που σου έρχεται στο μυαλό. Να θυμάσαι ότι ο κόσμος ξεχνάει πόσο γρήγορα έκανες μια δουλειά, αλλά θυμάται πάντα πόσο καλά την έκανες.

10. Μοίρασε και… μοιράσου χρόνο μόνο με θετικούς ανθρώπους.

Θα πεις, μα αν μοιράζω ή… μοιραστώ, δε θα χάσω χρόνο αφού είμαι πολυάσχολος; Σε καμία περίπτωση! Οι περισσότερες εξαιρετικές στιγμές της ζωής μας, εκείνες που μένουν χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό μας, περιλαμβάνουν ως κεντρικά πρόσωπα άλλους ανθρώπους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ωραίο απόσπασμα από το βιβλίο του John C. Maxwell, Go for Gold.

«Για να εκτιμήσετε την αξία:
– ενός μήνα… ρωτήστε τη μητέρα ενός πρόωρου μωρού.
– μιας εβδομάδας… ρωτήστε τον αρχισυντάκτη ενός εβδομαδιαίου περιοδικού.
– μιας ημέρας… ρωτήστε έναν άνθρωπο που ζει στο μεροκάματο και έχει 6 παιδιά.
– μιας ώρας… ρωτήστε τους ερωτευμένους που περιμένουν να συναντηθούν.
– ενός λεπτού… ρωτήστε κάποιον που έχασε την πτήση του.
– ενός δευτερολέπτου… ρωτήστε κάποιον που επιβίωσε μετά από ατύχημα.
– ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου… ρωτήστε έναν αθλητή που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»