Τραυματισμός: άλλαξε τον τρόπο που τον αντιμετωπίζεις!

Όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά έχουμε ένα κοινό, είμαστε αθλητές. Όλοι κάνουμε προπόνηση, πιεζόμαστε, ξεπερνάμε τα όρια μας και φυσικά όλοι… τραυματιζόμαστε.

Ένας φίλος σε συζήτηση που είχαμε για τους τραυματισμούς, ακούγοντας την άποψή μου ότι κάποια στιγμή όλοι μπορεί να τραυματιστούμε, μου είπε: «Μα δεν είναι φυσιολογικό να τραυματιζόμαστε». Κι όμως! Συνήθως τα αίτια είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων. Το σώμα ακόμα και με την ήπια άσκηση υφίσταται καταπόνηση κι έτσι κάποια στιγμή κάπου θα υπάρξει μια «ενόχληση». Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τραυματιστήκαμε. Υπάρχουν φορές όμως, που η εξέλιξη της «ενόχλησης» είναι στο χέρι μας και εδώ θα δανειστώ μια φράση του μέγιστου δρομέα Haile Gebrselassie:

Πάντα θα ακούω τον προπονητή μου, αλλά πρώτα θα ακούω το σώμα μου.

Ένας τραυματισμός δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και την ψυχολογία ενός αθλητή. Δημιουργεί χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ωστόσο, το κλειδί για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα μια τέτοια κατάσταση είναι η γρήγορη αποδοχή. Πρέπει να βρούμε τρόπους να υπερνικήσουμε την αγωνία, το άγχος και όλους τους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί ακόμα και να καθυστερήσουν την ανάρρωση.

Κάνοντας λοιπόν μια προσωπική ανασκόπηση σας παραθέτω τα Do’s και τα Don’ts που μπορείτε να ακολουθήσετε στην περίπτωση που ένας τραυματισμός σας… χτυπήσει την πόρτα.

Do’s

1. «Θα γίνω καλά!». Μην αφήσεις τίποτα και κανέναν να σου στερήσει αυτή τη σκέψη. Να την επαναλαμβάνεις πολλές φορές μέσα στη μέρα στον εαυτό σου.

2. Θέσε νέους στόχους. Γράψε σε ένα χαρτί αυτά που θα κάνεις όταν ξεπεράσεις τον τραυματισμό και βάλε το σε εμφανές σημείο έτσι ώστε να το διαβάζεις καθημερινά.

3. «Πάω καλύτερα». Να έχεις αυτοπεποίθηση και να λαμβάνεις ικανοποίηση από την παραμικρή θετική εξέλιξη του τραυματισμού.

4. Κάνε όποιο είδος προπόνησης επιτρέπεται! Για παράδειγμα κολύμπι, στατικό ποδήλατο κλπ.

5. Γράψε τις αρνητικές σου σκέψεις και μετά σκίσε το χαρτί.

6. Άκου μουσική. Είναι το απόλυτο φυσικό «ντόπινγκ» για τον οργανισμό.

Don’ts

1. Μην προσπαθήσεις να το ξεπεράσεις μόνος σου. Μοιράσου το θέμα που σου προέκυψε. Γκρίνιαξε, ξέσπασε σε κάποιο άτομο που νιώθεις άνετα, θα ανακουφιστείς.

2. Μην ψάχνεις συνέχεια στο Internet για τον τραυματισμό και μην κάνεις συγκρίσεις. Μπορεί να υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Θα επηρεαστείς χωρίς λόγο.

3. Μην υποβάλεις τον εαυτό σου σε αρνητικές σκέψεις όπως «Τι είναι αυτό που έπαθα; Καταστράφηκα. Δεν θα μπορέσω να ξανακάνω αθλητισμό ποτέ» και άλλα παρόμοια.

4. Μην πάρεις τον τραυματισμό στην πλάκα. Είπαμε να μην τον αφήσεις να σε καταβάλει, όμως η υγεία σου είναι αυτό που μετράει. Μην κάνεις τον έξυπνο και ακολούθα πιστά της οδηγίες του γιατρού.

5. Μην ξεκινήσεις να τρως ακατάπαυστα για να νιώσεις καλύτερα. Ναι είναι μια δύσκολη περίοδος για σένα, όμως παίρνοντας κιλά μόνο το σώμα σου θα επιβαρύνεις. Είναι σίγουρο ότι θα το μετανιώσεις και όταν θα ξεπεράσεις τοντραυματισμό θα έχεις ένα νέο «εμπόδιο» να ξεπεράσεις, που θα έχεις δημιουργήσει μόνος σου.

Το μυστικό για να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται έναν τραυματισμό τουλάχιστον ψυχικά, είναι η θετική στάση.Όπως αναφέρει και ένας μέντορας

Η αυτοπεποίθηση είναι το παράγωγο ενός κινδύνου που ξεπεράστηκε επιτυχώς.

Μέσα από τις δυσκολίες πάντα βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο σοφοί. Να θυμόμαστε ότι οι δύσκολες καταστάσεις συντελούν στην ενίσχυση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.