Γιατί ο καφές μας «ρίχνει» αντί να μας «ανεβάζει»

Ήδη γνωρίζεις πως η καφεΐνη είναι εθιστική ουσία. Στην πράξη όμως δεν έχεις σκεφτεί τις πραγματικές επιπτώσεις της στον οργανισμό σου. Ο Travis Bradberry, συνιδρυτής του TalentSmart, είναι κατηγορηματικός σε ένα εκτενές άρθρο στο LinkedIn, όπου τονίζει τις κακές επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καφέ και πόσο αρνητικά επηρεάζει την παραγωγικότητά μας.

Ο κ. Bradberry χρησιμοποιεί τη μελέτη του διάσημου Johns Hopkins Medical School, που αποδεικνύει ότι η προσωρινή ευεξία που αποκτάμε και η ενέργεια που προσθέτει ένα ποτήρι καφέ, έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα όταν η καφεΐνη αποσύρεται από τον οργανισμό μας. Με άλλα λόγια, αυτή η ευφορία στην οποία μπαίνουμε μετά την πόση καφέ είναι η ίδια με αυτήν που νιώθουν σε πιο σταθερή μορφή και με… μονιμότητα όσοι δεν καταναλώνουν καφέ συστηματικά.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των εθισμένων στον καφέ ανθρώπων, η ευφορία είναι προσωρινή. Όταν λοιπόν σταματάει η επίδραση της καφεΐνης, μειώνεται η παραγωγικότητά μας και για να επανέλθουμε στο επιθυμητό επίπεδο ο μόνος τρόπος είναι η κατανάλωση περισσότερου καφέ.

Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη επαναφέρει την ενέργειά μας στο φυσιολογικό της επίπεδο.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Η καφεΐνη μένει στον οργανισμό μας για καιρό και απαιτείται αρκετός χρόνος για να τον εγκαταλείψει. Αν για παράδειγμα πιούμε έναν καφέ στις 9 το πρωί, τότε το 25% της καφεΐνης που καταναλώσαμε θα βρίσκεται στον οργανισμό μας στις 9 το βράδι, δηλαδή 12 ώρες μετά. Με αυτόν τον τρόπο, ο ύπνος μας γίνεται πιο άστατος και το σώμα μας δεν επανακτά τη χαμένη ενέργεια. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος πως δεν πρέπει να πίνουμε καφέ το βράδι και όσο πλησιάζει η ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι.

Το άρθρο που αναφέραμε αναγνωρίζει τη δυσκολία να κόψουμε τον καφέ «μαχαίρι» και προτείνει τουλάχιστον να τον ελαττώσουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να μειώσουμε τον καφέ όταν ο οργανισμός μας τον απαιτεί. Αν δηλαδή πιστεύεις πως «δεν ανοίγει το μάτι αν δεν πιεις μία τζούρα καφέ» το πρωί, σημαίνει πως τότε είναι η κρίσιμη ώρα που πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό. Μόνο έτσι, θα καταφέρεις σταδιακά να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία: @Tasman – Flickr