Μερικά παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Όχι απλώς ζωηρά, ενοχλητικά. Εκτός και αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο παιδικό πάρτι ή άλλο χώρο και δεν έχετε δει κάποιο παιδί να συμπεριφέρεται με τρόπο που δε σας αρέσει. Όλοι οι γονείς το έχουμε ζήσει. Αφενός γιατί μας ενοχλεί προσωπικά και αφετέρου διότι δε θέλουμε το δικό μας παιδί να αποκτήσει κακές συνήθειες. Τα πράγματα γίνονται όμως δυσκολότερα όταν το ενοχλητικό παιδί που αναφέρουμε είναι φίλων μας. Απαιτούνται λεπτές, προσεχτικές κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και το πρόβλημα να μη μεταφερθεί στους μεγάλους. Για να το επιτύχουμε αυτό, σας προτείνουμε ορισμένα tips:
1. Αφήστε τους γονείς του να μιλήσουν πρώτοι.
Από τη στιγμή που δε θέλεις να μαλώνουν άλλοι το παιδί σου, καλύτερα να περιμένεις να δεις αν οι γονείς του ενοχλητικού παιδιού επέμβουν και το μαλώσουν.
2. Μιλήστε στο δικό σας παιδί.
Όχι μόνο τη στιγμή που συμβαίνουν τα γεγονότα, αλλά και νωρίτερα αν γνωρίζετε τί πρόκειται να επακολουθήσει. Τα παιδιά μαθαίνουν με την επανάληψη, αλλά και με την επιβεβαίωση στην πράξη όσων τους λέμε στη θεωρία.
3. Χρησιμοποιήστε πληθυντικό αντί για ενικό.
Προτιμήστε μια έκφραση του στιλ “δεν το κάνουμε αυτό γιατί…” αντί για “μην το κάνεις αυτό γιατί…”. Με τον τρόπο αυτό δεν εστιάζετε στο πρόβλημα του παιδιού και ταυτόχρονα δε δημιουργείτε κακή εντύπωση στους γονείς του ώστε να τους δώσετε το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τις μεθόδους σας.
4. Αν η συμπεριφορά του παιδιού περιλαμβάνει βία.
Τότε είναι προτιμότερο να μετακινήσετε το δικό σας παιδί από το χώρο που διαδραματίζεται το σκηνικό. Αυτό θα δώσει την αφορμή στους γονείς του άλλου παιδιού να επέμβουν πιο άμεσα. Μερικές φορές ένα γενικό και αόριστο “φύγε από εκεί” προς το παιδί σας αρκεί για να τους ενεργοποιήσει.
5. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, μιλήστε στους γονείς.
Αυτό καλύτερα να το κάνετε όταν τα παιδιά δεν είναι μπροστά. Μην είστε επικριτικός, απλά δείξτε τον προβληματισμό σας. Πείτε κάτι του τύπου “Συνήθως παίζουν τόσο καλά μαζί, αλλά τώρα τελευταία νομίζω ότι ο Περικλής έχει γίνει λίγο πιο επιθετικός από ότι συνήθως”.
Φωτογραφία: David Donachie