Σήμερα – 27 Νοεμβρίου – Buy Nothing Day

Η Buy Nothing Day ή στα ελληνικά μέρα που δεν αγοράζουμε τίποτα, ξεκίνησε στον Καναδά από τον καλλιτέχνη Ted Dave τον Σεπτέμβριο του 1992. Γιορτάζεται την Παρασκευή μετά το Thanksgiving των Αμερικάνων, γνωστή και ως ‘Black Friday’.  Όλοι έχουμε δει τί γίνεται τη συγκεκριμένη μέρα σε μεγάλα καταστήματα στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και η μόδα επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς παντού (περίπου 65 χώρες στον κόσμο συμμετέχουν). Ακόμα και στην Ελλάδα γεννήθηκε η ανάγκη για μία τέτοια μέρα κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που προσπαθούν να κρατήσουν τους Έλληνες πελάτες τους και να ανταγωνιστούν τα ξένα. Ή απλώς γιατί κάθε trend… πρέπει να έρθει και στην Ελλάδα.

Ο Ted Dave λοιπόν θεώρησε τη συγκεκριμένη μέρα ως την ιδανική ευκαιρία να αναλογιστεί ο καθένας την καταναλωτική μανία που προκαλεί η συγκεκριμένη μέρα, τα συμφέροντας που εξυπηρετεί και την αξία που πραγματικά έχει. Την ιδέα του Καναδού καλλιτέχνη προώθηκε μια εταιρία… αντι-μάρκετινγκ ή οποία ζήτησε από τον κόσμο όχι μόνο να αλλάξει τις συνήθειές του για μία μέρα, αλλά να συνηθίσει γενικότερα την ιδέα της μικρότερης κατανάλωσης και της παραγωγής λιγότερων σκουπιδιών.

Κάποιες ιδέες για την Buy Nothing Day περιλαμβάνουν την παραμονή στο σπίτι με την οικογένεια ή τους φίλους, μια βόλτα στην εξοχή ή οτιδήποτε δε χρειάζεται τη σπατάλη χρημάτων. Οι υποστηρικτές της ιδέας το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Ντύνονται ζόμπι και πηγαίνουν στα καταστήματα, αλλά δεν ψωνίζουν τίποτα. Πολλοί τους ρωτάνε τι ακριβώς κάνουν και ποιο μήνυμα μπορούν να περάσουν με αποτέλεσμα περισσότεροι να μαθαίνουν το κίνημα αυτό.

Αν θέλετε να προτιμήσουμε μεταξύ Black Friday και Buy Nothing Day… Χμμμ… Μάλλον προς το δεύτερο κλίνουμε. Αρκεί αύριο να υπάρχουν ακόμα εκπτώσεις…