«Σε βλέπω φιλικά»!

Καλησπέρα.

Πριν από ‘κάνα τέταρτο, μιλούσα με ένα φίλο. Τον προβλημάτισε μια μορφονιά με κάτι που του είπε. Κάτσε μια να τα πούμε.

Την είδε, του αρέσει, θεωρεί ότι ταιριάζουν. Βγήκαν και μια, και δυο και τρεις, περνούσαν καλά, όμορφα. Έτσι, στην τέταρτη έξοδο, δεν κρατήθηκε και της έκανε πέσιμο. Εκείνη τον απώθησε λέγοντας του «Σε βλέπω φιλικά». Στεναχωρήθηκε ο νεαρός και επικοινώνησε μαζί μου για κάποια συμβουλή, κάποια παρήγορη κουβέντα, κάποιο hack.

Τα έχουμε ξαναπεί παλιότερα, όμως αξίζει να το αναπτύξω λίγο το θέμα από λίγο διαφορετική σκοπιά. Για να καταλάβουμε πλήρως το τι του είπε η madame, ας βάλουμε τις βάσεις της κουβέντας.

Τι είναι φιλία;

«Ο καλύτερος μου φίλος είναι εκείνος που μου βγάζει τον καλύτερο μου εαυτό.» – Henry Ford, ένας τυχαίος.

Θα μπορούσα να γράψω ένα σεντόνι με ορισμούς και προσωπικές εμπειρίες, όμως δε θέλω να σας κουράσω. Αντ’ αυτού ας δούμε ένα παράδειγμα για το τι εννοεί ο άντρας όταν λέει φιλία.

Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, δυο παιδικοί φίλοι, πάνω στο χάος της μάχης, είχαν χωριστεί σε διπλανά ορύγματα. Ο Jim, είδε τον φίλο του να πετάγεται από το όρυγμα του και τρέχοντας να προσπαθεί να έρθει προς το μέρος του. Ξαφνικά, μια σφαίρα τον βρίσκει στο στήθος και ο φίλος του, έχοντας κάνει μόλις 3 βήματα, σωριάζεται κάτω. Αμέσως ο Jim σηκώνεται και ετοιμάζεται να πηδήξει και να πάει προς τον φίλο του. Τον σταματά ένας αξιωματικός που είχε βρει καταφύγιο στο ίδιο όρυγμα λέγοντας του «Που πας; Είσαι τρελός; Έχει πεθάνει αυτός!» Χωρίς καν να τον κοιτάξει ο Jim του φωνάζει «Είναι ο φίλος μου!» και ξεχύθηκε στο πεδίο της μάχης. Ο αξιωματικός τον κοίταζε σκυμμένος από την σχετική ασφάλεια του ορύγματος να δρασκελίζει και να φτάνει στο σώμα του χτυπημένου φίλου του. Τον είδε να πιάνει το πτώμα στους ώμους και σφίγγοντας τα δόντια, με όσες δυνάμεις είχε, να τρέχει πίσω στο όρυγμα. Αλίμονο όμως, λίγο πριν φτάσει, δέχεται και ο Jim μια σφαίρα στο λαιμό. Παραπατώντας, σπρώχνει το κορμί του φίλου του στο όρυγμα και μη έχοντας άλλες δυνάμεις, κατέρρευσε κι αυτός, χωρίς καμία αντίσταση, σαν μια κούκλα, το σώμα του, χύνεται στα πόδια του αξιωματικού. Εκείνος αφού κοιτάει τον νεκρό φίλο του Jim, γυρνάει προς το μέρος του και τον βλέπει να ψυχορραγεί στο ίδιο του το αίμα. «Γιατί πήγες; Είδες, τώρα πεθαίνεις κι εσύ…»ρωτάει με τρόμο τον ετοιμοθάνατο Jim. Εκείνος, με την τελευταία του ανάσα, κοιτά τον αξιωματικό και του λέει «Όταν έφτασα ήταν ζωντανός…και όταν τον πήρα αγκαλιά, ξεψυχώντας μου είπε ‘το ήξερα πως δεν θα με άφηνες, Jim’» και έκλεισε κι εκείνος τα μάτια του, δίπλα στο φίλο του.

«Φίλος είναι εκείνος που αγαπά με τον ίδιο τρόπο που θέλει να αγαπιέται» – Αριστοτέλης, κάποιος πουθενάς.

Τι σημαίνει όμως η λέξη φιλία για την μέση γυναίκα και δη Ελληνίδα; Ας ανατρέξουμε για τον ορισμό, στο κείμενο μιας κυρίας στο site Pillowfights όπου αναλύει το θέμα.

Η ανδρική φιλία είναι πραγματική ευλογία για τη γυναίκα. Όσες το βιώνουν, με καταλαβαίνουν απόλυτα. Είναι κάτι που προκύπτει από μόνο του μέσα στο πέρασμα των χρόνων, χωρίς πίεση και καθόλου συνειδητά. Απλά ξυπνάς μια μέρα και λες αυτός είναι ο κολλητός μου!(…)

Μαζί με τον κολλητό σου νιώθεις ασφαλής, περήφανη, σημαντική. Αλλά μπορείς να κάνεις κι όποια βλακεία σου κατεβεί, να διασκεδάσεις μαζί του χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα παρεξηγήσει το παραμικρό.

Και όταν δεν υπάρχει κρεβάτι στη μέση οι άνδρες είναι τα πιο λογικά, τα πιο συμπονετικά και τα πιο ακουστικά πλάσματα σε αυτή τη Γη. Περισσότερο από τις γυναίκες. Δε σε κοντράρουν στα γκομενικά, στην καριέρα, στα ρούχα. Και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν ή να κερδίσουν από σένα. Δεν απαιτούν συνεχώς προσοχή και ντάντεμα, δε μιλάνε με γρίφους, δε θέλουν να πας μαζί τους στην τουαλέτα και βέβαια δεν παρεξηγούν καθόλου εύκολα. Μπορείς να είσαι μαζί τους ο εαυτός σου και να νιώθεις απελευθερωμένη, άσχετα αν δεν τους βλέπεις και συνέχεια.

«Θα τον πάρεις τηλέφωνο όταν σπάσει η βρύση ή όταν μείνεις από λάστιχο ή όταν ένας μαλάκας σε παρενοχλεί.» ΠΡΑΞΙΑ ΑΡΕΣΤΗ, Συντάκτρια του PILLOWFIGHTS

Ανδρική και γυναικεία φιλία, δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί ο Λύκος να γίνει φίλος με το πρόβατο και το σαπούνι με τον χίπη. Είμαστε οργανισμοί καταδικασμένοι να οδηγούμεθα από τις ορμόνες μας, προγραμματισμένοι οι μεν άντρες να γονιμοποιήσουμε όσες περισσότερες γυναίκες μπορούμε και οι δε γυναίκες να ξεσκαρτάρουν όσους περισσότερους μυρωδιάδες μπορούν ώστε να γονιμοποιηθούν από τα δυνατότερα γονίδια.

Όταν μια γυναίκα ενδόμυχα, βάσει των ορμονών και της σεξουαλικότητας της σε έχει απορρίψει, έχεις τελειώσει. Όσο και αν η ίδια δεν τολμά να το σκεφτεί τόσο ωμά, όσο και χαμογελαστή, γλυκιά, ναζιάρα είναι. Αν στην ιδέα πως την αγγίζεις, απωθείται, τελείωσε. Η «λύση» της φιλίας που σου προτείνει είναι ένα πρόσχημα που μπορεί να έχει 2 λόγους για να στο πει.

1. Έχει ανατροφή/είναι ευγενική/συντρέχουν κοινωνικοί λόγοι και δεν θέλει να σε προσβάλει.

2. Έχει μυριστεί πως μπορεί με κάποιο τρόπο να βγάλει κάτι από εσένα. Μπορεί να είναι ένα αυτί να την ακούει, μπορεί να είναι ένας αιώνιος κόλακας ή ακόμη και ένα πορτοφόλι που κάθε τόσο θα κερνάει καφέ/σινεμά/φαγητό.

Θα μπορούσα για να στο κάνω πενηνταράκια να σου πω πως όταν λέει «Σε βλέπω φιλικά» στην πραγματικότητα εννοεί «Δεν με ελκύεις ερωτικά, με αφήνεις αδιάφορη και η σκέψη πως με σκέφτεσαι ερωτικά με απωθεί», όμως δεν θα ήμουν ειλικρινής. Γιατί μπορεί αυτή η γλυκιά κοπελίτσα που το πρωί σου είπε «Σε βλέπω φιλικά», το βράδυ να πάρει μια μπανάνα και να βάλει να δει το Drive. Και στα 20’ κάτι να της κάνει ο Ryan Gosling και να αρχίζει να παίζει η κοπελίτσα στον καναπέ της με τη μπανάνα της…Οπότε για να είμαι πιο σωστός οφείλω να σου πω πως όταν η κοπελίτσα λέει «Σε βλέπω φιλικά» στην πραγματικότητα εννοεί «Προτιμώ να γεμίζω τον εαυτό μου με τροπικά λαχανικά, μόνη μου, στον καναπέ μου, με τις παντόφλες μου, πάρα την ιδέα του να με αγγίζεις».

Τα έχουμε ξαναπεί, τα πάντα γίνονται για το σεξ που με τη σειρά του οδηγεί στην διαιώνιση των ειδών.  Όχι μόνο στον κόσμο των ανθρώπων, σε όλο το ζωικό βασίλειο. Αυτός είναι ο λόγος που τα παγόνια έχουν φτερά, οι τάρανδοι λεφτά και οι άνθρωποι κέρατα. Σε ένα κόσμο που το αρσενικό έχει φτιαχτεί να κυνηγά, να προσεγγίζει, να πολιορκεί και να γοητεύει το θηλυκό, δεν υπάρχει χώρος για κάτι τόσο ΤΕΡΑΣΤΙΟ όπως η φιλία.

Όταν βλέπεις ζευγάρι άντρας-γυναίκα να συστήνονται σαν φίλοι, να ξέρεις πως ένας από τους δυο υποφέρει, συνήθως ο άντρας.

Και έρχομαι στο πρόβλημα του φίλου μου. Του είπε η κοπελιά «Σε βλέπω φιλικά». Τι κάνει;

Η λύση είναι μια και μόνο. Face to face, της λες πως εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι τέτοιο και τελειώνει εκεί το θέμα. Δεν έχεις το χρόνο και την ενέργεια να σπαταλήσεις σε παραμυθένια πράγματα όπως η φιλία μιας κοπέλας για την οποία ΛΙΩΝΕΙΣ. Είναι προτιμότερο την ενέργεια και το χρόνο αυτό να τον αφιερώσεις στο να γίνεις εσύ καλύτερος (ένα σεμινάριο, ένα γυμναστήριο) και όταν βρεθεί Εκείνη, σε Εκείνη που θα τα εκτιμήσει και τα δυο.

Τα λέμε.

Το κείμενο αυτό είχε γράψει ο Simple Man (Oddodo).