Πώς να «αδειάσετε» το μυαλό σας σε 15 λεπτά

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της συγκέντρωσης. Τα ερεθίσματα που μας αποσπούν την προσοχή είναι τόσα πολλά, που έχουν εξελιχθεί σε ένα ψηλό εμπόδιο για την ολοκλήρωση των προσωπικών ή επαγγελματικών στόχων μας, ενώ παράλληλα γίνονται οι καλύτεροι «φίλοι» με το άγχος και τη δημιουργία μιας νευρικής κατάστασης που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις δε χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να «ξεσπάσουμε» σε κανέναν και σε οτιδήποτε. Ιδανικά, πρέπει να «διαβάσουμε» την κατάσταση όταν πλησιάζει και να προλάβουμε την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επανακτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων, όπως μου εξήγησε η φίλη και ψυχολόγος M.E. (την ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή στο YaTips), η οποία διδάσκει εδώ και αρκετά χρόνια τους μαθητές της πώς να μένουν ήρεμοι ακόμα και όταν γύρω τους επικρατεί χάος.

Πώς να «αδειάσετε» το μυαλό σας μέσα σε 15 λεπτά; Την επόμενη φορά που νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο, τα νεύρα σας είναι έτοιμα να «εκραγούν» και έχετε σηκώσει τα μανίκια για να παίξετε ξύλο με τον… άτυχο που θα βρεθεί μπροστά σας, βρείτε ένα ήσυχο μέρος και κάντε την παρακάτω άσκηση, που είναι πολύ πιθανό να σας επαναφέρει σε ήρεμη κατάσταση.

5 λεπτά φυσικής άσκησης

Γυμναστική, γρήγορο περπάτημα, οτιδήποτε, αρκεί να γίνει σε ανοιχτό χώρο. Ακόμη και αν έχετε 250 παλμούς από τα νεύρα σας και νιώθετε σαν να έχετε τρέξει Μαραθώνιο. Το διάλειμμα αυτό θα αρχίσει να διαλύει το άγχος.

4 λεπτά ευγνωμοσύνης

Τώρα που το σώμα σας έχει χαλαρώσει κάπως, ξεκινήστε με τον καθαρισμό των σκέψεων σας. Χρησιμοποιήστε το συγκεκριμένο ολιγόλεπτο διάστημα για να θυμηθείτε πόσο ευγνώμονες είστε προς τους ανθρώπους που σας περιβάλουν, αυτούς που σας στηρίζουν και προσθέτουν αξία στη ζωή σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη για την υγεία που διαθέτετε, τις ευκαιρίες που σας έχουν δοθεί ή σας περιμένουν. Σκεφτείτε κάποιο πρόσωπο που κακώς έχει απομακρυνθεί από τη ζωή σου και στείλε του ένα μήνυμα. Κάνε το μέχρι αύριο, μην αφήνεις τις μέρες να περνούν.

3 λεπτά στοχασμού (meditation)

Γίνεται πολύς λόγος για τον όρο meditation (=στοχασμός) στο εξωτερικό. Ο στοχασμός σε βοηθάει να καθαρίσεις τις σκέψεις σου. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι στοχασμού, για τους οποίους έχουν γραφτεί αναρίθμητες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Ψάξτε τον όρο meditation στο YouTube, ίσως την πιο άμεση πηγή γνώσης. Φροντίστε η μέθοδος που θα βρείτε να έχει συγκεκριμένη δομή και να μην σας αγχώσει αντί να κάνει το αντίθετο.

2 λεπτά σιγής

«Σβήστε» τα πάντα. Είτε παραμένετε σε έναν εξωτερικό χώρο, είτε έχετε επιστρέψει στο σπίτι ή στο γραφείο, φροντίστε να έχετε απόλυτη ησυχία. Το βασικότερο όλων είναι να είστε μόνος/η. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε “flight mode” για να μη σας ενοχλήσει αφού πρώτα βάλετε 2 λεπτά να μετρούν αντίστροφα. Τοποθετήστε ακουστικά στα αυτιά σας για να εκμηδενίσετε τους εξωτερικούς ήχους. Με τον τρόπο αυτό «αδειάζετε» από τις αρνητικές σκέψεις και επανέρχεστε σε μια φάση χαλάρωσης, ηρεμίας και «καθαρότητας».

1 λεπτό βαθιές ανάσες

Με τον ήχο του χρονομέτρου, προσθέστε ένα ακόμη λεπτό στην αντίστροφη μέτρηση. Φυσικά, η μέρα μπροστά σας είναι ακόμη μεγάλη και πρέπει να επανέλθετε σε κατάσταση εγρήγορσης. Πάρτε λοιπόν βαθιές, αργές ανάσες, οι οποίες μειώνουν την ταχύτητα των σκέψεων. Αν νιώσετε το άγχος να σας κυριεύει ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιήστε μόνο το τελευταίο 1 λεπτό για να το αντιμετωπίσετε.

Όποτε ακολούθησα την τακτική αυτή δε χρειάστηκε να επαναλάβω κάποιο βήμα. Για σοβαρότερες περιπτώσεις και καταστάσεις φυσικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.