10 πράγματα που κάνουν οι αποτελεσματικοί άνθρωποι

1. Ιεραρχούν τις προτεραιότητες.

Αναγνωρίζουν ότι δραστηριότητα δε σημαίνει κατ’ ανάγκη αποτελέσματα. Έχουν σαφέστατα χρονοδιαγράμματα για το τι κάνουν και πότε, για το ποιο είναι σημαντικό και ποιο όχι. Αυτό τους επιτρέπει να αυξάνουν την εστίασή τους, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των ενεργειών τους.

2. Δε θυσιάζουν τη χρησιμότητά τους στο βωμό του να γίνουν απλώς αρεστοί.

Είναι ειλικρινείς και δε μασούν τα λόγια τους.

3. Γνωρίζουν πως δε… γνωρίζουν τα πάντα.

Ακριβώς για αυτόν το λόγο δε σταματούν ποτέ να μαθαίνουν. Αναζητούν τη γνώση και είναι έτοιμοι να τη ρουφήξουν σαν σφουγγάρια.

4. Είναι «καλοί κλέφτες».

«Κλέβουν» τις καλές συνήθειες των ανθρώπων που συναναστρέφονται. Ψάχνουν για τις καλύτερες πρακτικές των φίλων ή των ανταγωνιστών τους, τις υιοθετούν και τις προσαρμόζουν στο δικό τους στιλ. Δεν έχουν ανασφάλεια ότι δεν ξέρουν.

5. Κάνουν ερωτήσεις.

Δε χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να κάνεις ερωτήσεις. Άλλωστε τα παιδιά συνέχεια ρωτούν και αυτός είναι ο λόγος που μαθαίνουν. Ας διδαχθούμε από αυτά. Εμείς μόλις μεγαλώσουμε νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα και σταματάμε να ρωτάμε. Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι ρωτούν ακατάπαυστα, έχουν φυσική περιέργεια για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους. Όσο για τις «σωστές ερωτήσεις»… to be continued σε επόμενο άρθρο.

6. Είναι συνεργάσιμοι.

Γνωρίζουν πως δύο μυαλά σκέφτονται και παράγουν καλύτερα από ένα. Έχουν νοοτροπία κερδίζω – κερδίζεις και όχι κερδίζω – χάνεις. Δεν παρασύρονται από εγωκεντρισμό και ξέρουν καλά πως η πάσα κάνει πάντοτε ευτυχισμένους δύο παίκτες!

7. Έχουν υπομονή.

Δεν απογοητεύονται όταν δεν παίρνουν άμεσα αποτελέσματα. Έχουν πίστη στη διαδικασία «πρώτα σπείρω και μετά θερίζω».

8. Αυτοδιορθώνονται.

Έχουν υψηλό επίπεδο αυτοκριτικής και αυτοαξιολόγησης. Οι λιγότερο αποτελεσματικοί άνθρωποι σπάνια το κάνουν αυτό. Αντιθέτως, έχουν πάντα μία έτοιμη δικαιολογία πως για όλα ευθύνονται οι άλλοι ή απλώς η τύχη τους. Οι αποτελεσματικοί τύποι αναλύουν τις πράξεις τους και βλέπουν αν αυτές αποκλίνουν από την πορεία που έχουν χαράξει. Αν χρειαστεί, με διορθωτικές κινήσεις επιστρέφουν σε τροχιά πραγματοποίησης των αποτελεσμάτων που επιθυμούν.

9. Ψάχνουν σε κάθε κατάσταση το θετικό.

Επιλέγουν να είναι «μέλισσες» και όχι «μύγες». Η μύγα θα επιλέξει τη μία και μοναδική ακαθαρσία σε ένα χωράφι γεμάτο λουλούδια. Αντιθέτως, η μέλισσα θα βρει και θα επιλέξει το μοναδικό λουλούδι σε ένα χωράφι γεμάτο ακαθαρσίες…

10. Βάζουν τους άλλους πρώτους και έπειτα τον εαυτό τους.

Είναι τρόπος ζωής τους να υποστηρίζουν τους άλλους ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν. Χαίρονται με τα καλά αποτελέσματα των φίλων και γνωστών τους. Πλησιάζουν τους γύρω τους με πρωταρχική διάθεση να δώσουν. Αυτή η νοοτροπία τους δίνει απίστευτη ενέργεια ώστε να καταφέρνουν τους δικούς τους στόχους. Ακούγεται κάπως μεταφυσικό; Δεν είναι όμως.