7 δωρεάν πηγές γνώσης πριν φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση

Όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση και τα… κουκιά είναι μετρημένα, αναγκάζεσαι να ασχοληθείς με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πράγματα που υπό διαφορετικές, πιο άνετες οικονομικά συνθήκες ή με την ύπαρξη ενός ισχυρού κεφαλαίου, θα μπορούσες να αναθέσεις σε άλλους. Το σενάριο όμως είναι διαφορετικό. Τώρα είσαι μόνος σου και έχεις πάρει την απόφασή σου: Θέλεις να δώσεις τη μάχη σου για να μπεις κι εσύ στον κόσμο των επιχειρήσεων που τόσο σε εξιτάρουν.

Δε λέω ότι μπορούμε να τα μάθουμε όλα. Οι συνεργασίες χρειάζονται. Είναι όμως και δύσκολες. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, θα αναγκαστούμε να περάσουμε κάποια πράγματα στα χέρια των «ειδικών». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, όσο περισσότερα πράγματα γνωρίζεις για τη δουλειά που αναθέτεις, τόσο ευκολότερο θα είναι να ζητήσεις αυτό ακριβώς που θέλεις, αλλά και να δημιουργήσεις τις συνθήκες για το τέλειο αποτέλεσμα. Οι περισσότερες πηγές που αναφέρονται παρακάτω απαιτούν χρόνο. Αλλά έτσι είναι. Σώζεις χρήματα, αφιερώνεις χρόνο. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

Βρες λοιπόν τις πηγές που σου ταιριάζουν και πάρε το ρίσκο. Λένε πως «η κρίση γεννάει ευκαιρίες». Σίγουρα τις «γεννάει». Φρόντισε όμως να είσαι παρών στη μεγάλη στιγμή.

1. YouTube

Ναι, YouTube. Το μεγαλύτερο video site στον κόσμο αποτελεί ταυτόχρονα την ισχυρότερη μηχανή αναζήτησης για οτιδήποτε θέλουμε να μάθουμε. Σπάνια θα λείπει από τις σελίδες του κάποιο στοιχείο που ψάχνουμε, είτε έχει να κάνει με την έρευνα αγοράς, είτε ανεύρεση των ανταγωνιστών σας, είτε με την απλή ενημέρωση για το χώρο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε. Χρησιμοποιήστε το.

2. Coursera

Ζούμε στην εποχή που μέρος του βασικού ρόλου που «έπαιζαν» πάντα οι σπουδές, έρχονται να κλέψουν οι δεξιότητες. Το site της Coursera δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων με μεγάλη ποικιλία πτυχίων. Υπάρχει η τάση της εξειδίκευσης, όμως μπορείτε να βρείτε ακόμα και το πτυχίο που ονειρευόσασταν και δεν είχατε ποτέ το χρόνο, τα χρήματα ή τη διάθεση να κάνετε. Αν θέλετε δίπλωμα, έχετε δικαίωμα να το αποκτήσετε ολοκληρώνοντας την παρακολούθηση των μαθημάτων με χαμηλό αντίτιμο.

3. CodeAcademy

Αν ο τομέας που σας ενδιαφέρει είναι αυτός του Ίντερνετ και της Τεχνολογίας, το CodeAcademy προσφέρει δωρεάν εκμάθηση διαφόρων γλωσσών (HTML, CSS, PHP, JavaScript κ.ά.) που βοηθούν στη δημιουργία online σελίδων και εφαρμογών. Ο προγραμματισμός δεν είναι εύκολο κομμάτι και αν δεν έχετε τις βάσεις ίσως πρέπει να βρείτε κάποιον να δουλέψει για / μαζί σας. Ωστόσο, θα βοηθήσει αν ξέρετε να του δείξετε ότι γνωρίζετε ορισμένα πράγματα πάνω στο αντικείμενο αυτό και να τον καθοδηγήσετε προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

4. Kickstarter / Indiegogo

Το συγκεκριμένο είδος site λειτουργεί στην εύρεση κεφαλαίου για την πραγματοποίηση της ιδέας σας. Υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα που αυτή τη στιγμή δέχονται επένδυση από άλλους χρήστες. Το καλύτερο; Δε δίνεται κανένα ποσοστό της εταιρίας που θέλετε να δημιουργήσετε. Συνήθως καλείστε να στείλετε το προϊόν ή την υπηρεσία που δημιουργείτε σε όσους επενδύουν στην ιδέα σας. Μερικές φορές (στα πιο χαμηλά ποσά) μία απλή αναφορά στα ονόματα αυτών που βοήθησαν είναι αρκετή. Υπάρχουν πολλά ακόμα site που αναδύονται στη μορφή του Kickstarter, που αποτελεί την προτίμησή μου διότι έχει πλέον πολλά περισσότερα projects από την Ευρώπη.

5. MIT Open Courseware

Είναι αλήθεια, το διάσημο MIT προσφέρει δωρεάν συγκεκριμένα courses, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε με τη δική σας ταχύτητα με την άνεση του σπιτιού σας. Ο στόχος του Πανεπιστημίου είναι να σας ανοίξει την όρεξη για μάθηση και να σας «οδηγήσει» αργότερα σε κάποιο άλλο πτυχίο επί πληρωμή, όμως εσείς γνωρίζετε ποιος είναι ο δικός σας στόχος. Και σίγουρα δεν υπάρχει άπλετος χρόνος όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε την ιδέα σας.

6. OpenCulture

Δεν πρόκειται για εκπαιδευτική πλατφόρμα, αλλά περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη συλλογή δωρεάν πηγών εκμάθησης σε διάφορες μορφές (γραπτώς, με video ή audio). Υπάρχει η δυνατότητα για κάποιο online πτυχίο ή βεβαίωση, αλλά το δωρεάν κομμάτι του είναι αρκετό για να αμβλύνει τη σκέψη σας και τις δυνατότητές σας.

7. Inc. – Fast Company

Ναι, πρόκειται για περιοδικά σε online μορφή (υπάρχουν τα αντίστοιχα έντυπα στις ΗΠΑ και την Αγγλία), αλλά η ποιότητά τους ξεπερνάει την έννοια «περιοδικό» και μπαίνει στην κατηγορία της εγκυκλοπαίδειας. Αναφέρω τα δύο sites που επισκέπτομαι καθημερινά και κάθε φορά με «κρατάνε» γιατί νιώθω ότι μαθαίνω. Κάθε φορά όμως…

Υπάρχουν άπειρες πηγές, αλλά προσπάθησα να αναφέρω τις σημαντικότερες και πιο… προσιτές ώστε να μπουν στη λίστα των σάιτ που αξίζει να επισκέπτεστε. Αν αποκτήσουμε την κουλτούρα να μαθαίνουμε από τους καλύτερους, τότε ίσως έρθει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοί να ανταγωνιστούμε τους ξένους και… εντός των «τειχών».

Επίτηδες δεν έβαλα τα links. Επειδή απαιτείται η διάθεση τουλάχιστον να τα ψάξεις μόνος σου…