7 tips για έναν ειλικρινή απολογισμό του χρόνου

Πλησιάζει η ώρα του ετήσιου απολογισμού (πάντα επίκαιρο αν και γράφτηκε το 2014). Σκέψεις για το τί περάσαμε μέσα σε αυτή τη χρονιά. Αναρωτιόμαστε «πόσο γρήγορα πέρασε» και τόσες άλλες κλασικές σκέψεις.

Ακολουθούν μερικά tips τόσο για έναν πιο «ειλικρινή» απολογισμό, αλλά και ταυτόχρονα ιδέες για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

1. Τί επηρεάζω εγώ;

Γίνονται τόσα πολλά γύρω μας που σίγουρα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε ούτε και να τα επηρεάσουμε άμεσα. Ας ασχοληθούμε με όλα αυτά που εξαρτώνται από τις δικές μας πράξεις.

2. Τα γραπτά μένουν

Ακόμα και η πιο ισχυρή μνήμη υποκλίνεται στο μελάνι. Να αποτυπώσω περιληπτικά τα καίρια σημεία της χρονιάς που φεύγει. Ιδέα: να γράψω ένα γράμμα στον εαυτό μου με όλες τις επιθυμίες, στόχους, αλλαγές που θέλω να πραγματοποιήσω τη νέα χρονιά. Και να το ανοίξω μετά από 365 ημέρες.

3. Προσφορά

Ναι σωστά διαβάσατε. Ο απολογισμός αυτός ονομάζεται απολογισμός της ανθρωπιάς. Σε όλα ας κάνουμε χαλαρή αυτοκριτική, στην προσφορά όμως όχι. Τί δώσαμε τη χρονιά που πέρασε; Όχι μόνο πόσα χρήματα κερδίσαμε, αλλά με αυτά τα χρήματα πόσους ανθρώπους υποστηρίξαμε. Πόσους ανθρώπους επηρέασαν θετικά οι πράξεις μας;

Δείξαμε την αγάπη μας στους ανθρώπους μας;

Με το χρόνο μας τί κάναμε; Έχουμε μια καλή εικόνα για το πώς διαχειριστήκαμε το χρόνο μας; Πώς τον μοιράσαμε; Ήμασταν όσο κοντά θέλαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Στην εργασία μας επενδύσαμε ώρες;

Και τέλος, στον εαυτό μας τι προσφέραμε; Βελτιώσαμε την υγεία μας; Τί κάναμε με τη διατροφή μας; Με την άσκηση του σώματός μας, του μυαλού μας; Πόσα βιβλία διαβάσαμε; Πόσο ψυχαγωγηθήκαμε;

4. Ετήσιο Service

Το τηρούμε για το αυτοκίνητό μας. Με τον εαυτό μας; Για να γίνουν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, είναι ευκαιρία αυτές τις μέρες να βρούμε μία ώρα τουλάχιστον για να κάνουμε τον απολογισμό μας και να γράψουμε τα «θέλω μας» για τη χρονιά που έρχεται. Το αξίζουμε, μία ώρα με τον εαυτό μας σε απόλυτη ησυχία.

5. Χαρά – ισορροπία

Συνηθίζω να μοιράζομαι με τους φίλους μου και τους συνεργάτες μου εδώ και πολλά χρόνια μία ιδέα και αυτό είναι το «κριτήριο της χαράς».

Φτιάξτε μία λίστα με όλα αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα, που σας κάνουν να χαμογελάτε. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το χαμόγελο χωρίς τη δική μας συγκατάθεση.

Αλλάζουμε ό,τι μας δυσαρεστεί, ό,τι μας στενοχωρεί. Είναι κριτήριο αποφάσεων αυτό που μας κάνει χαρούμενους! Η εργασία μας, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε κ.ά. Με αυτό το κριτήριο θα ξεκλειδώσετε πολλές αποφάσεις και αμφιταλαντεύσεις. Όσα θέματα και αν έχουμε, να θυμόμαστε αυτό: Κανένα άλλο ζωντανό πλάσμα δεν μπορεί να γελά εκτός από τον Άνθρωπο…. Ας χαμογελάσουμε πρώτα στον… εαυτό μας, με τον εαυτό μας, και ας απομακρύνουμε οτιδήποτε είναι «τοξικό».

6. Εκκαθάριση

Σίγουρα την κάνουμε τόσο στο σπίτι, όσο και στο χώρο εργασίας μας. Ας κάνουμε και μία «εκκαθάριση σκέψεων». Είναι καλό να αδειάσουμε λίγο χώρο στο μυαλό μας για να χωρέσουν κάποιες πιθανές νέες ιδέες. Όπως θα φύγει σε λίγο το 2014, ας διώξουμε μαζί του και κάποια πράγματα που μας βαραίνουν.

7. Αλλαγές

Μία απλή ερώτηση στον εαυτό μας: Σε τί πήγαμε καλά τη χρονιά που πέρασε; Το κρατάμε και το ενδυναμώνουμε. Σε τί πήγαμε άσχημα και γιατί; Για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας θα χρειασθεί να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε κάποια πράγματα που δεν τα πάμε και τόσο καλά. Προφανώς και αν δεν κάνουμε αλλαγές, στην καλύτερη περίπτωση η επόμενη χρονιά θα μας βρει με τα ίδια αποτελέσματα. Ας καταγράψουμε λοιπόν τι επιβάλλεται να αλλάξουμε και έχουμε αρκετό «χρόνο» μπροστά μας να τα καταφέρουμε.

Κλείνοντας, θα μοιραστώ μαζί σας αυτό που έλεγε σχεδόν σε κάθε βιβλίο του ο Έμερσον:

Όσα βρίσκονται πίσω μας και όσα βρίσκονται μπροστά μας, είναι μικροπράγματα σε σύγκριση μ’ αυτά που βρίσκονται μέσα μας.

Κάνοντας λοιπόν αυτό τον απολογισμό και το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, ας ψάξουμε λίγο καλύτερα… μέσα μας. Ας αφυπνίσουμε όλες εκείνες τις κρυμμένες δυνατότητές μας.

Καλό απολογισμό και καλό σχεδιασμό… Με δύναμη, χαμόγελο, αγάπη.