7 χαρακτήρες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουμε

Ολοι λίγο – πολύ συναντάμε καθημερινά ανθρώπους που γκρινιάζουν, μιζεριάζουν, όλο κάτι τους φταίει… Σίγουρα όχι ο εαυτός τους, αλλά πολύ περισσότερο οι άλλοι. Από την προηγούμενη μέχρι την τωρινή κυβέρνηση, από τον προηγούμενο προϊστάμενό τους μέχρι τον επόμενο… και πάει λέγοντας. Προφανώς όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας παγιδευτεί σε κάποιον από αυτούς τους άστοχους ρόλους. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι να συναναστρεφόμαστε και να επηρεαζόμαστε από τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που συγκαλύπτουν την ατομική τους ανευθυνότητα μέσα από άπειρες δικαιολογίες.

Σας προτείνω λοιπόν κάποια tips για να τους αναγνωρίζετε, αλλά κυρίως τρόπους για να τους αποφεύγετε.

1. Ο άνθρωπος «σουπιά».

Από τους πιο επικίνδυνους τύπους. Πετάει «μελάνι» και φεύγει. Χαρακτηριστική του κουβέντα «Όλα μαύρα πάνε, όλα χάλια είναι». Σου μαυρίζει την ψυχή. Εκείνος φεύγει και πάει και κάνει μία χαρά τη δουλειά του!

Συμβουλή: Κάντε χιούμορ και δώστε του δίκιο… Βλέπει ότι δεν «πιάνει» οπότε μπλοκάρει και φεύγει άπραγος.

2. Ο άνθρωπος «ζόμπι».

Η διαφορά του με τη «σουπιά» είναι ότι αυτός δεν πετάει μελάνι και φεύγει. Είναι μέσα του, βαθιά, τόσο αρνητικός που απλώς ψάχνει παρέα για να… πολλαπλασιαστεί. Αν του δώσετε χώρο και χρόνο, πριν το καταλάβετε θα αρχίσετε να του μοιάζετε.

Συμβουλή: απλά μείνετε μακριά του!

3. Ο «παρτάκιας».

Όταν μιλάει θετικά μιλάει μόνο με το «εγώ». Για όλα τα υπόλοιπα γίνεται απίστευτα ομαδικός. Οι άλλοι να κάνουν τις δουλειές του, οι άλλοι έχουν την ευθύνη για ό,τι δεν πάει καλά. Θέλει πάντα μερίδιο ακόμη και από αυτά που εκείνος δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Συμβουλή: Εάν δεν είστε παρτάκιας και εσείς… καλή τύχη!

4. Ο «καταστροφολόγος».

Μετρ στη συνωμοσιολογία και την καταστροφολογία. Κύριο γνώρισμά του οι… πηγές. «Πριν λίγο μιλούσα με το δεξί χέρι του Ομπάμα και έμαθα ότι θα γίνει μπλα μπλα…». Διαφέρει από τους υπόλοιπους γιατί κάνει πολύ κακό και στον εαυτό του.

Συμβουλή: Μικρές δόσεις παρέας εξάπτουν τη φαντασία και κάνουν μέχρι και καλό. Μεγάλες δόσεις όμως μπορεί να σας οδηγήσουν σε βαριά αντικαταθλιπτικά! Εάν δεν έχετε ο ίδιος τεράστια ψυχικά αποθέματα, αποφύγετε τη συνεύρεση με αυτόν τον τύπο πάνω από 10 λεπτά.

5. Ο «αδικημένος».

Θεωρεί εις βάρος του αδικία από την… κίνηση στην Κηφισίας μέχρι το ότι βρέχει το χειμώνα. Ψάχνει συμπαραστάτες στην ανυπαρξία του. Αν τους βρει στο τέλος τσακώνεται και με αυτούς γιατί θα κονταροχτυπηθεί για το ποιος είναι πιο αδικημένος. Είναι εφευρετικός και ανακαλύπτει λογικοφανείς δικαιολογίες.

Συμβουλή: Εάν προσπαθήσετε να τον αλλάξετε, θα χάσετε χρόνο. Δύσκολα θα σας επηρεάσει, συνεπώς δε χάνετε πολλά κάνοντας παρέα μαζί του. Σίγουρα πάντως δεν κερδίζετε τίποτα.

6. Ο «free spirit ala cart».

Δεν είναι εύκολο να τον ξεχωρίσετε. Μοιράζει τρελόχαρτα! Μέσα από μία ιδιότυπη ανάλυση των δεδομένων προσπαθεί να πείσει τους γύρω του ότι η ζωή είναι ωραία, χαλαρή, πως είναι εραστής της διασκέδασης και της άνεσης. Ωραία όλα αυτά… Επειδή όμως ζει εις βάρος των γύρω του μόνο παίρνοντας, όταν φανερωθεί ο καιροσκοπισμός του θα έχει αφήσει πίσω του καμμένη γη (συγγενεύει αρκετά με τον «παρτάκια»).

Συμβουλή: Εάν δε ζείτε σε βουνό ή σε ερημική παραλία, αποφύγετέ τον.

7. Οι «ρολίστες».

Πλασάρονται καλά. Δημιουργούν καλή εικόνα. Ουσιαστικά υποδύονται ρόλους. Προσοχή, υποδύονται. Στην εργασία τους βάζουν μπροστά το ρόλο του οικογενειάρχη ή της νοικοκυράς για να αποφύγουν ευθύνες. Στο σπίτι βάζουν μπροστά το ρόλο του σκληρά ταγμένου καριερίστα για να αποφύγουν οικιακές ενασχολήσεις. Συγκεκαλυμένα αρνητικά άτομα που ζουν τελικά πίσω από το φόβο ανάληψης ευθυνών. Στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο τους είναι από τις… light κατηγορίες σε σχέση με τους προηγούμενους, όμως στον στενό κύκλο τους ζουν συνήθως εις βάρος του (στενού κύκλου).

Συμβουλή: Μην μπαίνετε στον στενό κύκλο Τέτοιων ατόμων. Διατηρείτε αποστάσεις.

Κάτι που έχουμε τονίσει αρκετά μέσα από τα άρθρα αυτοβελτίωσης YaTips: Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη μοιραζόμαστε και να τη χαραμίζουμε με μολυσμένες καταστάσεις μιζέριας, αρνητικότητας και γκρίνιας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ανθρώπων που γκρινιάζουν για τον θόρυβο όταν χτυπάει την πόρτα τους… η ευκαιρία!