Διαχειριστές κοινοχρήστων ή άνθρωποι που ασκούν επιρροή;

Είναι από τα αγαπημένα θέματά μου. Η μελέτη του είναι αδιάλειπτη και έχω την αίσθηση ότι δε θα σταματήσει ποτέ. Επίσης, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εκπλήσσομαι, είτε ευχάριστα, είτε δυσάρεστα από το πως κάποιοι τη χρησιμοποιούν και την αντιλαμβάνονται… Ο λόγος για την επιρροή.

Αφορμή για το συγκεκριμένο ποστ είναι η εξής παρατήρηση: όλο και περισσότερο συγχέεται ο ρόλος και η άσκηση της επιρροής με τη θέση, τίτλο, ιδιότητα ή αξίωμα. Παρατηρώ πχ. το εξής φαινόμενο. Managers, δάσκαλοι, γιατροί, καθηγητές, προπονητές, πρόεδροι οργανισμών:

α. έχουν την εντύπωση ότι θα επηρεάσουν λόγω ακριβώς της θέσης τους και

β. ασχολούνται κατά 99% με τη διαχείριση και 1% με τους ανθρώπους.

Τόσο το α, όσο και το β, είναι καταστροφικά. Ο «τίτλος» μπορεί βραχυπρόθεσμα να φέρει κάποια αποτελέσματα, όμως στο τέλος από μόνος του θα εκμηδενίσει την επιρροή γιατί απλά δεν αρκεί! Επίσης, η «διαχείριση» μπορεί να διατηρήσει μία κατεύθυνση, αλλά σε εποχές σαν τη σημερινή που καλούμαστε να «αλλάξουμε», οι διαχειριστές το μόνο που μπορούν να επηρεάσουν είναι τα… κοινόχρηστα μιας πολυκατοικίας και όχι τις ζωές των ανθρώπων. Πόσω μάλλον να επηρεάσουν προς μία θετική εξέλιξη…

Ακολουθούν μερικά tips επιρροής:

1. Επιρροή χωρίς ενδιαφέρον δεν υπάρχει. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πόσα πράγματα ξέρετε, όλοι όμως ενδιαφέρονται και επηρεάζονται από το πόσο νοιάζεστε!

2. Η επιρροή ασκείται μόνο με το παράδειγμά σας. Όσα και ό,τι λέτε, όταν αυτό που λέτε και κάνετε είναι αντίθετα από το καθημερινό παράδειγμα που δίνετε, τότε δεν έχετε καμία επιρροή σε κανέναν.

3. Επιρροή με διάρκεια. Επιρροή ασκείτε όταν επηρεάζετε… έναν, δύο, τρεις… τρεις χιλιάδες, τρία εκατομμύρια, ίσως και τρία δισεκατομμύρια. Όχι όμως για μία στιγμή, αλλά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εδώ είναι και η εμφανέστατη διαφορά από μία πλαστή, καθαρά τεχνητή διασημότητα από μία αυθεντική.

4. Υπάρχει και ένα είδος «αφύσικης επιρροής» ή μάλλον «αναμενόμενης επιρροής». Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι επηρεάζονται πχ. από το να αδυνατίσουν επειδή ένας γνωστός τους κατάφερε να χάσει 20 κιλά και όχι από το τέλειο κορμί της διαφήμισης ενός εντύπου. Επηρεάζονται στο να κόψουν το τσιγάρο όταν ένας φίλος τους μανιώδης καπνιστής έκοψε το τσιγάρο και όχι από κάποιον που δεν κάπνιζε ποτέ και τους έλεγε να το κόψουν. Επίσης οι άνθρωποι αρχίζουν και τρέχουν στους δρόμους όχι επειδή βλέπουν έναν υπερ-μαραθωνοδρόμο να τρέχει, αλλά επειδή βλέπουν κάποιον σαν και αυτούς που πριν δεν έτρεχε και τώρα τρέχει.

5. Η επιρροή κερδίζεται, δε χαρίζεται ούτε απαιτείται. Προσπάθησε λοιπόν να την κερδίσεις, δε θα σου τη χαρίσει κανείς.

6. Επιρροή σημαίνει συμμετοχή. Ακρογωνιαίος λίθος της επιρροής είναι να καταφέρεις τον διπλανό σου «να συμμετάσχει». Οπουδήποτε!

7. Επιρροή είναι να σε ακολουθούν άνθρωποι ακόμη και από περιέργεια. Άρα την επόμενη φορά που θέλετε να επηρεάσετε κάποιον μην του τα λέτε όλα. Αφήστε του και λίγη… περιέργεια.

8. Επιρροή με «βάθος». Είναι να προσπαθείς να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό ενός ατόμου. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να σκέφτεσαι λιγότερο τον εαυτό σου και περισσότερο τον άλλον.

9. Αυτο-επιρροή. Δε χρειάζεται να είσαι άρρωστος για να γίνεις καλύτερα. Όσο σημαντικό είναι να επηρεάζουμε και να επηρεαζόμαστε, άλλο τόσο σημαντικό είναι και να επηρεάζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης μας δίνει μία δύναμη εσωτερικής επιρροής.

Τέλος…

10. Δια της απουσίας. Καταλαβαίνεις ότι έχεις επιρροή όταν οι άνθρωποι παρατηρούν την απουσία σου περισσότερο από την παρουσία των άλλων.

Για αυτό φρόντισε να θυμάσαι ότι έχεις την ατομική ευθύνη λόγω της μοναδικότητάς σου με το παράδειγμά σου να επηρεάζει τόσο τη ζωή σου όσο και τις ζωές των συνανθρώπων σου. Τότε η παρουσία σου θα είναι καταλυτική και η απουσία σου σίγουρα δε θα περνάει απαρατήρητη.