Η σωστή δικτύωση στην εποχή των social media

Ένα ακόμη θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσα σε ένα άρθρο είναι η «δικτύωση». Παμπάλαιο, αλλά και σύγχρονο. Ας έχουμε στο νου μας ότι με κάποιο τρόπο είμαστε όλοι μέρος ενός δικτύου. Είμαστε συνδεδεμένοι. Αρκεί να καταλάβουμε ότι όλοι οι άνθρωποι του δικτύου μας αποτελούν τμήμα και άλλων δικτύων ανθρώπων που εμείς δε γνωρίζουμε. Η σημασία που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα είναι τέτοια, που αρκεί να αναλογιστούμε πόσο «τυχαία» είναι τελικά κάποια πράγματα που επιλέγουμε ή μας συμβαίνουν, όπως η εύρεση εργασίας, η επιλογή συντρόφου, ένα ταξίδι, σε ποια χώρα μένουμε ή θα μείνουμε και τόσα άλλα.

Με την έκρηξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου αυτή η κοινωνική δικτύωση έχει αποκτήσει μια… γεωμετρικότητα. Η διαδραστικότητα των δικτύων είναι πλέον πολλαπλασιαστική και διαρκώς αυξανόμενη όσον αφορά την επιρροή της.

Ακολουθούν μερικά tips για καλύτερη social δικτύωση:

1. «Το να μην έχεις μία ενημερωμένη παρουσία στον ιστό είναι σαν να μην έχεις αριθμό τηλεφώνου ή ταμπέλα στην είσοδο.» (Jeff Jarvis)

2. «Σήμερα αν δε σε βρίσκουν στο Google, είναι σαν να μην υπάρχεις.» (Sir Richard Branson)

3. Οι παραδοσιακοί τρόποι δικτύωσης και η διαδικτυακή μανία είναι τα δύο άκρα. Η πιο ισορροπημένη μέθοδος είναι μία συνετή ανάμειξη προσωπικής επαφής και ψηφιακής παρουσίας.

4. Η ασύλληπτη ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών επιτάσσει το όποιο μήνυμά μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Η διαφορά ανάμεσα στην κατάλληλη λέξη και τη… σχεδόν σωστή είναι ίδια με αυτή που υπάρχει ανάμεσα στην αστραπή και την πυγολαμπίδα.

5. Ό,τι και αν κάνουμε στη ζωή γίνεται μαζί ή και μέσα από άλλους ανθρώπους. Άρα αν ενδιαφερόμαστε μόνο για εμάς και όχι για τους άλλους, δεν μπορούμε να «συνδεθούμε».

6. Πρέπει ο ίδιος να είσαι μία ανοιχτή «γέφυρα». Δεν μπορείς μόνο να ζητάς και να μη δίνεις. Αν θέλεις να σε προσέξουν, πρέπει να δίνεις προσοχή.

7. Αν θέλεις να αναπτύσσεις το δίκτυό σου, φρόντισε να μοιράζεσαι και να μην είσαι… κρυψίνος. Μοιράζοντας γνώσεις και τεχνικές δε χάνεις, ίσα – ίσα ισχυροποιείς τη θέση σου μέσα στο δίκτυο που κινείσαι. Για να είσαι ενδιαφέρων πρέπει να ενδιαφέρεσαι.

8. Σταμάτα να μετράς πόσους «διαδικτυακούς» φίλους έχεις και άρχισε να μετράς την ποιότητα των ανθρώπων που σε ακολουθούν από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

9. Καλές οι δημόσιες σχέσεις, αλλά δεν αρκούν αν δε συνοδεύονται από ουσία και ειλικρίνεια. Να είσαι τόσο καλός σε αυτό που κάνεις, ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να σε αγνοήσουν! Αυτό σου χαρίζει δύναμη μέσα στο δίκτυο και αυξημένη «σύνδεση».

10. Η καθολική αποδοχή μέσα σε ένα δίκτυο είναι στοιχείο ανησυχητικό. Όπως είναι εξίσου ανησυχητικό να θέλεις να τα έχεις καλά με όλους. Σημασία έχει να σε νοιάζει η άποψη και η γνώμη που έχουν για εσένα όσοι εκτιμάς.

11. Αντί να ψάχνεις για οικόπεδα, ψάξε για «ιδιόκτητο χώρο» στο διαδίκτυο.

12. Η δικτύωση θέλει μία ξεκάθαρη, άμεση, περιεκτική τοποθέτηση για το ποιος είσαι και τι θέλεις. «Μπορείτε αν βρίσκεστε μέσα σε ένα ασανσέρ και πηγαίνετε από το ισόγειο στον 4ο όροφο να πείτε σε αυτόν που είναι μαζί σας τι θέλετε από αυτόν και τι θα κερδίσει αν δεχτεί αυτό που θέλετε»; (Steve Jobs)

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση και να μοιραστώ μία σκέψη, ακριβώς επειδή τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον τόσο μεγάλη δύναμη. Όπως παρατηρούμε την επίδραση των άλλων σε εμάς, να σκεφτούμε και πόσο σημαντική είναι η δική μας επίδραση στους άλλους. Άρα το καθετί που λέμε, κάνουμε, δείχνουμε, έχει δύναμη και μπορεί να επηρεάσει πολλούς. Ας κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του το καλύτερο που μπορούμε… Έχουμε τη δύναμη αρκεί να σταματήσουμε να «κοιτάμε» και να αρχίσουμε να «βλέπουμε».