Πώς να πουν «ευχαριστώ» τα παιδιά σας

«Κωστάκη… τι λέμε;», «Δημητράκη πες ευχαριστώ», «Πετράκη δώσε ένα φιλί στη γιαγιά». Πόσες μα πόσες φορές έχουμε πει τέτοιες κουβέντες στα παιδιά μας; Υπάρχει λόγος όμως. Γιατί τα παιδιά τείνουν να αποδέχονται με μεγάλη χαρά τα δώρα που τους προσφέρουν οι δικοί τους, ωστόσο δεν τα αναγνωρίζουν όσο θα έπρεπε. Μπορείτε να ρωτήσετε κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία πόσο απογοητευτικό είναι να μην ακούνε τη μαγική λέξη «ευχαριστώ» όταν κάνουν κάποιο δώρο στα… μικρά αγαπημένα τους πρόσωπα. Για να μη φτάσει λοιπόν η θεία του παιδιού σας να πει ότι «μόνο αν με ευχαριστήσεις τώρα θα σου δώσω δώρο του χρόνου», προσπαθήστε να προλάβετε την κατάσταση. Διδάξτε τα παιδιά σας να λένε «ευχαριστώ» από μόνα τους.

Παρακάτω βρίσκονται 5 τρόποι για να το κάνετε:

1. Επιβεβαιώστε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ποιοι τους έστειλαν τα δώρα.

Τα παιδιά συνήθως βιάζονται να ανοίξουν ένα καινούριο δώρο, συνεπώς πολλές φορές ξεχνάνε ποιος το έστειλε. Ειδικά στην περίπτωση που κάτι δεν τους αρέσει ή έχουν την (πρώτη) εντύπωση πως δεν τους αρέσει, προχωράνε στο επόμενο δώρο. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αφιερώσουν ιδιαίτερο χρόνο στο άνοιγμα κάθε δώρου. Εξηγήστε τους ότι ο αποστολέας, «που τα αγαπάει πολύ», ξόδεψε πολύτιμο χρόνο για να βρει το συγκεκριμένο δώρο.

2. Βοηθήστε τα παιδιά σας να φτιάξουν μια λίστα με τα δώρα που έλαβαν, η οποία θα περιλαμβάνει ποιοι τα έστειλαν.

Όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο καλύτερα διότι, ειδικά για τα δώρα που δεν τους αρέσουν, τα παιδιά σύντομα έχουν ξεχάσει ποιος έστειλε το καθετί.




3. Να λέτε εσείς «ευχαριστώ».

Αν δεν πάρουν το παράδειγμα από εσάς, τότε ποιος θα τους το δώσει; Αν ακούσουν ένα ξεκάθαρο «ευχαριστώ» προς τον σύντροφό σας, τότε είναι πιθανό να το επαναλάβουν όταν είναι η σειρά τους. Αν σας δουν να γράφετε μια κάρτα που θα ευχαριστείτε κάποιον για το δώρο, είναι ευκολότερο να κάνουν το ίδιο με τη βοήθειά σας φυσικά.

4. Επιμείνετε να καλέσουν τους συγγενείς που τους έστειλαν δώρα ώστε να πουν «ευχαριστώ».

Ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η λέξη «ευχαριστώ» μπορεί να αντικατασταθεί από μία πράξη. Αν για παράδειγμα έστειλαν στο παιδί σας μία μπλούζα, ενθαρρύνετέ το να τη φορέσει και να καλέσετε στο Skype ή στο FaceTime αυτόν που την έστειλε. Η χαρά που θα πάρει ο αποστολέας του δώρου στην άλλη πλευρά της «γραμμής» θα είναι μεγάλη.

5. Στείλτε μια κάρτα στον Άγιο Βασίλη.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, που ακόμα πιστεύουν στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, βοηθήστε τα να γράψουν μια ευχαριστήρια κάρτα, έτσι ώστε «να λάβει υπόψη του τις επιθυμίες τους τον επόμενο χρόνο». Πρέπει να το κάνουν ακόμα και για τα δώρα που δεν τους άρεσαν ιδιαίτερα. Τα διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ό,τι και αν μας δωρίζουν, είτε ο Άγιος Βασίλης, είτε τα κοντινά τους πρόσωπα.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η ευγνωμοσύνη για την παραλαβή ενός δώρου είναι καλή, αλλά η γνωστοποίησή της προς αυτόν που το έστειλε καλύτερη. Όπως είπε ο συγγραφέας Arthur Ward, «Να νιώθεις ευγνωμοσύνη και να μην την εκφράζεις, είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις».

Διασκευή και προσαρμογή από: familyshare.com