«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Πρέμιερ Λιγκ οι φίλαθλοι πανηγυρίζουν όταν η ομάδα τους κερδίζει κόρνερ». Αυτό είχε δηλώσει ο Ζοσέ Μουρίνιο στην παρθενική συνέντευξή του ως προπονητής της Τσέλσι την πρώτη φορά που ανέλαβε τα ηνία του αγγλικού συλλόγου. Στη συνέχεια έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα: «Αν η ομάδα μου δεχτεί γκολ μετά από δικό μας κόρνερ, τότε θα παραιτηθώ». Θέλετε να επιβεβαιώσουμε τι συνέβη στις πρώτες δύο σεζόν του στο Στάμφορντ Μπριτζ; Η Τσέλσι δε δέχτηκε κανένα γκολ μετά από δικό της κόρνερ.
Γιατί όμως ο Μουρίνιο σκεφτόταν την άμυνα όταν η ομάδα του είχε την ευκαιρία να πετύχει γκολ; Η απάντηση είναι απλή: Διότι το κόρνερ δεν αποτελεί και κάποια σπουδαία ευκαιρία για να σημειώσει μια ομάδα γκολ. Το ποσοστό επιτυχίας (γκολ) από κόρνερ είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τους άλλους τρόπους ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, βάσει μελέτης της StatDNA, το ποσοστό των κόρνερ που καταλήγουν σε σουτ on target (προς τον τέρμα) είναι μόλις 20.5%. Ναι, ένα στα πέντε κόρνερ καταλήγουν σε προσπάθεια για γκολ και αυτό οφείλεται στη μαζική συσσώρευση παικτών (της ομάδας που αμύνεται) εντός της περιοχής .
Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το ποσοστό των γκολ που σημειώνονται από τα ‘on target’ σουτ: Μόλις το ένα στα εννιά καταλήγει στα δίχτυα! Στο 89% δηλαδή των σουτ (περιλαμβάνονται φυσικά και οι κεφαλιές) προς το τέρμα, η ομάδα που αμύνεται έχει πλεονέκτημα. Αν συνδυάσουμε τα δύο ποσοστά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες να πετύχει μια ομάδα γκολ από άμεση εκτέλεση κόρνερ μέσα στην περιοχή του αντιπάλου είναι 2%. Πιο απλά, η ομάδα που εκτελεί με άμεση σέντρα τα κόρνερ σημειώνει ένα γκολ κάθε δέκα αγώνες. Τα στατιστικά αυτά αντλούνται από τη σεζόν 2010-11 και τις πρώτες κατηγορίες Αγγλίας και Ισπανίας, ενώ δεν είναι μακριά από τα νούμερα που ισχύουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, τα κορυφαία δηλαδή πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Υπάρχουν φυσικά ομάδες που «δουλεύουν» πάνω στις τακτικές των γκολ από κόρνερ και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά τους. Η επιτυχία τους όμως, οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του αντιπάλου να αμυνθεί ή στην έλλειψη συγκέντρωσής του. Πιστεύετε ότι αυτά τα νούμερα υπάρχουν για τους… στατιστικολόγους; Όχι βέβαια. Το επάγγελμα του αναλυτή ποδοσφαίρου αποτελεί αναπόσπαστο μέλος των τεχνικών επιτελείων των μεγάλων ομάδων και κερδίζει έδαφος στην εποχή της ‘big data’.
[highlight text=”Η Μπαρτσελόνα, έχοντας μελετήσει αναλυτικά τα (αντίστοιχα) στοιχεία, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ικανότητά της στο passing game, το καλύτερο που έχει παρατηρηθεί διαχρονικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχει επιλέξει τον… σωστό τρόπο εκτέλεσης των κόρνερ.”] Πριν ελαχίστων περιπτώσεων (τελευταία λεπτά, ανοργάνωτη άμυνα, προσπάθεια αιφνιδιασμού κτλ.), οι παίκτες της «Μπλαουγκράνα» εκτελούν τα κόρνερ με κοντινή πάσα. Το ύψος των παικτών της δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στην επιλογή αυτή, αφού πάντοτε υπήρχαν στην ομάδα κάποιοι ψηλοί ποδοσφαιριστές.
Δυστυχώς δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια αντίστοιχη μελέτη για τα ποσοστά επιτυχίας της Μπαρτσελόνα μετά από εκτέλεση κόρνερ, όμως οι μνήμες μας από τέτοιες περιπτώσεις είναι νωπές και πολλές.
Στατιστικά στοιχεία: The Numbers Game (Chris Anderson & David Sally)