Γιατί τα επώνυμα γυαλιά ηλίου είναι τόσο ακριβά;

Δε θέλουμε να σε κάνουμε να μετανιώσεις για την ακριβή αγορά που έκανες. Αλλά οι καιροί είναι τέτοιοι που μας δημιουργούν ανησυχίες. Μία από αυτές είναι γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά τα επώνυμα γυαλιά ηλίου; Δεν αναφερόμαστε στα καταστήματα που ανεβάζουν τις τιμές ανάλογα με το ποσοστό κέρδους που θέλουν να έχουν, αλλά για τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιριών που τα φτιάχνουν. Η απάντηση είναι απλή και κρύβεται στο… λάθος της προηγούμενης πρότασης:

Τα επώνυμα γυαλιά ηλίου είναι ακριβά διότι δεν τα κατασκευάζουν εταιρίες, αλλά… εταιρία. Το μεγαλύτερο ποσοστό επώνυμων γυαλιών ανήκει στον ιταλικό κολοσσό με την ονομασία Luxottica (http://www.google.com/finance?cid=656657). Η εισηγμένη (στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) εταιρία κατασκευάζει τα εξής γυαλιά: Ray Ban, Oakley, Chanel, Fendi, Tiffany & Company, Bulgari, Burberry, Prada, Versace, Armani, Dolce and Gabbana, με τη λίστα να μην έχει… σταματημό.

Η Luxottica όμως έχει κάνει και μία ακόμη στρατηγική κίνηση, έχοντας στην ιδιοκτησία της δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων που εμπορεύονται γυαλιά ηλίου στον κόσμο. Την Lenscrafters και την Sunglasses Hut, ενώ η επεκτατική πολιτική της συνεχίζεται.

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα Ray Ban κόστιζαν ελάχιστα ($29 είναι μια χαρακτηριστική τιμή). Στη συνέχεια «ανέλαβε» η Luxottica και τα πράγματα πήραν την πορεία τους. Όπως λέει ο CEO της εταιρίας σε συνέντευξή του (https://www.youtube.com/watch?v=voUiWOGv8ec), «όταν υπάρχει κόσμος που διατίθεται να πληρώσει πολλά χρήματα για να αποκτήσει ένα προϊόν, τότε αυτό δεν είναι ακριβό».

Εδώ έγκειται το δεύτερο μισό της απάντησης στην ερώτηση που θέσαμε. Ναι, έχει να κάνει με την τάση του κόσμου να πληρώνει κάτι ακριβά θεωρώντας πως είναι καλύτερο από κάτι φθηνότερο. Έτσι και στα γυαλιά ηλίου, το κόστος κατασκευής τους μπορεί να είναι μέχρι και… 100 (εκατό ολογράφως) φορές κάτω από αυτό που πληρώνουμε για να τα αποκτήσουμε. Τα χαρακτηριστικά των «καλών γυαλιών ηλίου» είναι λίγο – πολύ… στάνταρ μεταξύ των εταιριών. Αν ανησυχούσαμε περισσότερο για τα μάτια μας και λιγότερο για τις ταμπέλες που βάζει ο κόσμος ανάλογα με τη μάρκα που γυαλιών που φοράμε, θα το γνωρίζαμε.

Προς το παρόν, ας μην παραξενευόμαστε με τα Dolce and Gabbana των 350 χιλιάδων δολαρίων. Αφού υπάρχει κόσμος να τα αγοράσει, τότε δεν είναι ακριβά…