Ο χωρισμός δεν αποτελούσε ποτέ μια εύκολη κατάσταση, αλλά δυστυχώς πάντοτε είναι μια άκρως απαραίτητη διαδικασία που όλοι περνάμε στη ζωή μας τουλάχιστον μία φορά. Πώς όμως βγαίνεις από μία σχέση με ωριμότητα, σοβαρότητα και σεβασμό, κόβοντας παράλληλα κάθε δεσμό; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι και σίγουρα κανένας δεν είναι απόλυτος. Από έρευνες ψυχολόγων, αλλά και στατιστικών δημοσκοπήσεων όμως έχουν… προκριθεί ορισμένοι και τους παραθέτουμε.
1. Με ποια μέθοδο να χωρίσεις
Σίγουρα ο χειρότερος τρόπος είναι αυτός της αποστολής ενός μηνύματος. Ο σκληρότερος θεωρείται αυτός του… e-mail, ενώ ο πιο προσβλητικός για την προσωπικότητα του συντρόφου είναι η πλήρης αδιαφορία. Η μη επικοινωνία έως ότου «να το καταλάβει».
Ίσως αυτές δεν είναι οι απαντήσεις που θα ήθελες να διαβάσεις, αλλά αν θέλεις να χωρίσεις σαν ώριμος άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση τετ α τετ. Να ενημερώσεις τον σύντροφό σου πως κάτι τελείωσε βάζοντάς τον να καθίσει απέναντι σου. Σκέψου ότι κάποιος που πέρασες ορισμένο χρόνο μαζί, αξίζει αυτής της μεταχείρισης.
2. Σε ποια τοποθεσία να χωρίσεις
Θεωρούμε δεδομένη τη μέθοδο και προχωράμε στο μέρος. Ο χωρισμός που προγραμματίζεις είναι καλό να γίνει σε δημόσιο χώρο με την παρουσία κόσμου. Θέλει όση σκέψη και ένα πρώτο ραντεβού. Κάπου που ο σύντροφός σου να νιώθει ασφαλής, όχι όμως τόσο ασφαλής ώστε να νιώθει την άνεση να φωνάξει ή να σας κάνει «σκηνή». Σίγουρα είναι προτιμότερο από τον χώρο του ενός εκ των δύο σας. Γιατί εκεί είναι ευκολότερο να σας μεταπείσει ή σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα να «ξεφύγουν».
3. Πότε να χωρίσεις
Η επιλογή του χρονικού σημείου που θα χωρίσεις είναι ίδιας σημασίας με τον τρόπο και τον χρόνο. Καλό είναι να αποφύγετε σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα γενέθλιά του, τη διάρκεια των κοινών διακοπών σας ή σε πολύ γιορτινές μέρες όπως τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά αρκεί να μην έχει υπάρξει κάποιο γεγονός που να επιβάλει την απομάκρυνσή σας το γρηγορότερο δυνατό. Προσέχοντας λοιπόν το πότε χωρίζεις, δε στιγματίζεις τη συγκεκριμένη στιγμή και ούτε συνδέεις το όνομά σου μαζί της.
4. Δείξε ουδετερότητα στη φωνή
Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ, όπως αναλύεται διεξοδικά στο eBook Break free from the Affair. Ουδετερότητα στον τόνο της φωνής σημαίνει ότι δε μεταφέρεις συναισθήματα στις φράσεις σου. Πώς το κάνεις; Προσπάθησε να μιλάς σαν να περιγράφεις μια κατάσταση τρίτων και όχι τα δικά σου συναισθήματα. Είναι δύσκολο να το διατυπώσουμε γραπτώς, αλλά η διαφορά είναι εμφανής αν διαβάσουμε την παρακάτω πρόταση:
«Δεν μπορώ να είμαι άλλο μαζί σου και θέλω να χωρίσουμε» – Σωστό
«Δεν μπορώ να είμαι άλλο μαζί σου!!! Είναι αδιανόητο να συνεχίσουμεεεεε!!! Θέλω να χωρίσουμε, δεν πάει άλλο σου λέω!!!» – Λάθος
Στην πρώτη πρόταση υπάρχει ουδετερότητα στον τόνο μας και είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να πετύχεις κατά τη διάρκεια των νέων που θέλεις να ανακοινώσεις στον -πρώην σύντομα- σύντροφό σου.
Πηγή: dating.about.com