Ροή: Τα 5 βήματα για να βρεθεί κάποιος σε κατάσταση… all-in!

Αν κάποιος έχει γνώσεις ψυχολογίας, τότε ίσως γνωρίζει την έννοια του όρου ‘flow’. Αυτό μεταφράζεται ως ροή, αλλά λόγω του παραδείγματος που χρησιμοποιούμε με τον Κλέι Τόμπσον, μπορείτε να το πείτε και… ‘all-in’.

Τί είναι η ροή;

Οι έρευνες του ψυχολόγου Τσικζεντμιχάι που δημιούργησε τον συγκεκριμένο όρο κατέδειξαν ότι μια εμπειρία γίνεται πραγματικά ικανοποιητική όταν ο συνειδητός νους βρίσκεται σε ροή: σε μια κατάσταση προσήλωσης τόσο έντονης, που ισοδυναμεί με απόλυτη αφοσίωση σε μια δραστηριότητα. Όλοι μας βιώνουμε εμπειρίες ροής και είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά τους: νιώθουμε δυνατοί, έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και οι ικανότητές μας λειτουργούν στο έπακρο. Ο χρόνος και διάφορα προβλήματα συναισθηματικής φύσεως εξαφανίζονται, ενώ μας πλημμυρίζει μια υπέροχη αίσθηση υπέρβασης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η βραδιά του Κλέι Τόμπσον προ λίγων ημερών. Ο άσσος των Golden State Warriors σημείωσε 60 πόντους στον αγώνα κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς. Τους πέτυχε μάλιστα πιο γρήγορα από κάθε άλλον στο παρελθόν, σε 29 λεπτά αγώνα (υπάρχουν στιγμιότυπα στο τέλος του άρθρου). Το 63% ευστοχίας του έρχεται να αποδείξει ότι βρισκόταν σε κατάσταση ροής. Ο Τόμπσον δεν είναι βέβαια κάποιος… τυχαίος. Είχε σημειώσει 37 πόντους σε 15 λεπτά τη σεζόν που η ομάδα του κατέκτησε τον τίτλο του ΝΒΑ (2015).

Ποια είναι όμως τα 5 πράγματα που μας δίδαξε ή μας επιβεβαίωσε ο Κλέι Τόμπσον και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε προσωπικό επίπεδο;

1. Εστίαση.

Έρευνα του ψυχολόγου Τσικζεντμιχάι απέδειξε ότι για να εισέλθει κάποιος σε κατάσταση ροής θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, στην πραγματοποίηση των οποίων καλείται να εστιάσει.

Ο Τόμπσον δεν ξεκινάει με βεβιασμένα ή τυχερά σουτ. Φροντίζει να κινείται διαρκώς χωρίς την μπάλα, όπως απαιτεί ο σύγχρονος ομαδικός αθλητισμός και κάνει τα πάντα έχοντας στο μυαλό του την ομαδικότητα.

Βήμα 1ο: Πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, κάνε τον προγραμματισμό σου και στη συνέχεια εστίασε στους στόχους σου. Είτε αφορούν προσωπικά είτε επαγγελματικά θέματα.

2. Μικροί στόχοι.

Αν δείτε τα highlights με τα καλάθια του Τόμπσον, θα διαπιστώσετε πως χτίζει την ψυχολογία του με επίτευξη μικρών στόχων (λέι απ, κοντινά σουτ) και φροντίζει να εκμεταλλεύεται τα κενά που υπάρχουν στο γήπεδο. Έχουν μάλιστα ενδιαφέρον οι δηλώσεις του στο τέλος του αγώνα. Εκεί αναφέρει πως “ξεκίνησε καλά σκοράροντας κάποια λέι απ, κάτι που βελτίωσε στο να ανοίξει το παιχνίδι του”.

Βήμα 2ο: Θέσε μικρούς, εύκολους στόχους, στους οποίους μπορείς να πατήσεις για να φτάσεις στους πιο δύσκολους και πολύπλοκους. Έτσι αποκτάς μομέντουμ σε ό,τι κι αν κάνεις.

3. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία.

Οι Αμερικάνοι αναλυτές ανέφεραν στα post-game του συγκεκριμένου αγώνα την κόπωση των Πέισερς από τα διαρκή παιχνίδια και τις μετακινήσεις. Ίσως να ήταν αυτός ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Τόμπσον έκανε ό,τι έκανε… So, what? Μάλλον έτσι σκέφτηκε ο Τόμπσον όταν το διαπίστωσε ο ίδιος.

Βήμα 3ο: Αν βρεις μια ευκαιρία, άρπαξέ τη. Μην σκεφτείς πολύ. Πράξε γρήγορα. Κυρίως, μην περιμένεις την επόμενη ευκαιρία.

4. Συνέχισε να προσπαθείς.

Αν δείτε τα πλήρη στιγμιότυπα του αγώνα, ο Τόμπσον είχε ένα μικρό διάστημα που φάνηκε να… σιγεί. Θα μπορούσε να νιώσει ότι το μομέντουμ τον εγκατέλειψε και η ροή σταμάτησε. Δε συνέβη όμως κάτι τέτοιο. Συνέχισε να προσπαθεί και αποδείχτηκε πως βρισκόταν σε… έκσταση σε ολόκλητο το διάστημα που αγωνίστηκε.

Βήμα 4ο: Μην απογοητεύσαι από τα λάθη σου. Αντιθέτως, συνέχισε να προσπαθείς. Αν πρέπει να διορθώσεις κάτι, κάντο μετά το πέρας της κατάστασης ροής στην οποία βρίσκεσαι.

5. Προπονήσου / Κάνε πρακτική

Μη νομίζεις πως αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα θα πετύχεις κάτι σπουδαίο με την πρώτη φορά. Αν όμως προσπαθείς συνέχεια, είναι βέβαιο πως αυξάνονται οι πιθανότητες η βελτίωσή σου να οδηγήσει σε κατάσταση ροής. Όσο περισσότερο προπονείσαι (ή εξασκήσαι σε οτιδήποτε), τόσο πιο εύκολα θα καταλάβεις ότι μπαίνεις στη μαγική ζώνη του all-in.

Βήμα 5ο: Ενίσχυσε τα δυνατά σημεία σου και δούλεψε στις αδυναμίες σου. Οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι σαφώς περισσότερες.

Το άρθρο είναι εμπνευσμένο, διασκευασμένο και… ενισχυμένο από αντίστοιχο άρθρο του inc.com.