Γιατί πρέπει να υπάρχει (και) ανεξαρτησία σε έναν γάμο

Όταν δύο άνθρωποι παντρεύονται, γίνονται ένα. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να κυριαρχήσει αυτή τη σύνδεση ή μπορεί να έρθει αμέσως μετά την… τελετή. Είναι απαραίτητο για ένα παντρεμένο ζευγάρι να μάθει να λειτουργεί μαζί. Για να κάνει συμβιβασμούς, να συμμετέχει σε κοινές αγοραπωλησίες και να εργάζεται μαζί ως προς την επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων. Όμως, είναι επίσης σημαντικό οι δύο άνθρωποι που παντρεύονται να μην ενωθούν τόσο πολύ ώστε να χάσουν την ανεξαρτησία τους.

Η προσωπικότητα ενός ατόμου, οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες, τα χόμπι του, είναι στοιχεία που συνθέτουν το άτομο εκείνο που ο σύντροφός του ερωτεύτηκε. Αν χάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, στην ουσία χάνουμε τον εαυτό μας. Πώς όμως μπορεί να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της σύνδεσης που απαιτείται με το σύζυγό σας και της εξίσου σημαντικής ανεξαρτησίας σας; Εδώ είναι μερικές ιδέες.

1. Μείνετε σε επαφή με τους φίλους σας

Όλοι είχαμε φίλους πριν παντρευτούμε. Ίσως είναι δύσκολο να κρατήσουμε αυτούς τους φίλους μετά τον γάμο, ειδικά στην περίπτωση που εκείνοι είναι ακόμα μόνοι. Συνήθως υπάρχει τουλάχιστον ένας φίλος, ακόμη και αν μετακομίσουμε ή αν αλλάξει κάτι συνταρακτικά στη ζωή μας και φυσικά αν… παντρευτούμε. Κρατήστε αυτόν το φίλο. Βρείτε το χρόνο για λίγο οι δυο σας να βγείτε έξω, ακόμα κι αν είναι μόνο μια φορά κάθε δύο μήνες. Παράλληλα, ενθαρρύνετε το/τη σύζυγό σας να κρατήσει τους φίλους του/της. Ενώ θα κάνετε νέους φίλους ως ζευγάρι, οι λίγοι φίλοι που ξέρατε πριν παντρευτείτε είναι σημαντικό να βρίσκονται πάντα στο πλευρό σας.

2. Συνεχίστε το χόμπι σας

Είναι σημαντικό να έχετε παρόμοιες προτιμήσεις με τη σύζυγό σας και να υπάρχουν πράγματα που σας αρέσει να κάνετε μαζί, αλλά είναι… εντάξει να έχετε και το δικό σας χόμπι, το οποίο πάντα λατρεύατε. Τρέξιμο, ποδόσφαιρο με φίλους, φωτογραφία, βίντεο, παιχνίδια, μουσική, χειροτεχνίες, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Διατηρώντας το δικό σας χόμπι διατηρείτε τις ατομικές προτιμήσεις σας. Αν το χόμπι σας δεν «κλέβει» πάρα πολύ χρόνο από το αγαπημένο πρόσωπο ή προκαλεί προβλήματα (πχ. αν έχετε «χόμπι» τα χαρτιά), τότε είναι απόλυτα υγιές.

3. Άνθιση στην καριέρα σας

Οι καριέρες μας αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ποιοι είμαστε. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή ακόμα και αν είστε full-time μητέρα, απαιτείται αφοσίωση. Εάν εργάζεστε μακριά από το σπίτι, οι συνάδελφοί σας θα σας γνωρίσουν «χωρίς τη σύζυγό σας». Δημιουργείται την εικόνα σας ως άτομο και όχι ως ζευγάρι. Αφενός αυτό δε σας δίνει το δικαίωμα να λειτουργείτε σαν να μην είστε παντρεμένοι. Αφετέρου η εργασία είναι ένα μέρος όπου πρέπει να αφήσετε τις προσωπικές ικανότητές σας να λάμψουν. Εάν εργάζεστε με τον σύζυγό σας στην ίδια δουλειά, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να δείξετε τις δυνάμεις σας στο χώρο εργασίας παρά την προσωπική σχέση σας με τον σύντροφό σας. Λειτουργήστε αποκλειστικά ως άτομο.

4. Να έχετε τη δική σας γνώμη

Μερικά ζευγάρια που είναι μαζί αρκετό καιρό αρχίζουν να σκέφτονται πολύ όμοια. Σχηματίζουν παρόμοιες απόψεις και συμφωνούν σε πολλά. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό, εφ’ όσον δεν «χάσετε» τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι η φωνή σας ακούγεται. Προκαλέστε το σύζυγό σας, ξεκινήστε μια συζήτηση που ξέρετε ότι ουσιαστικά διαφωνείτε. Πείτε αυτό που πραγματικά σκέφτεστε για κάτι και σας βασανίζει επειδή σε μια προηγούμενη κουβέντα σας συμβιβαστήκατε. Όταν διαφωνούμε δε σημαίνει ότι τσακωνόμαστε, απλά σημαίνει ότι έχουμε μια διαφορετική άποψη.

5. Αποκτήστε προσωπικό χρόνο

Ο προσωπικός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε σχέση. Κατά τη διάρκειά του χαλαρώνουμε, σκεφτόμαστε για τη ζωή, τις σχέσεις και τις αποφάσεις μας. Αυτές οι στιγμές «μοναξιάς» επιτρέπουν μάλιστα να διαπιστώσετε πόσο σημαντικός είναι ο σύζυγός σας στη ζωή σας. Ο προσωπικός χρόνος επιτρέπει να φροντίσουμε τα δικά μας καθήκοντα, να δούμε κάτι που αρέσει -μόνο σε μας- στην τηλεόραση, ή ακόμα και να σχεδιάσουμε μια έκπληξη για τον σύντροφό μας. Βεβαιωθείτε ότι περνάτε λίγο χρόνο μόνοι σας κάθε εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε τον για να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Είναι υπέροχο να έχεις κάποιον για να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Έτσι μοιράζεσαι τις πιο αγαπημένες αναμνήσεις σου. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό ή να κρατάτε μυστικά από τη σύζυγός σας. Γιορτάστε μαζί της όλα αυτά που σας οδήγησαν στον γάμο, αλλά συνδυάστε τα με εκείνες τις ανεξάρτητες απόψεις για τις οποίες σας ερωτεύτηκε. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να βοηθήσει αρκετά τη σχέση σας.

Πηγή: Το μεταφρασμένο και διασκευασμένο άρθρο που διαβάσατε εμφανίστηκε στη γνήσια μορφή του στο μαγκαζίνο Family Share. Έχει γραφτεί από την Ψυχολόγο και Ανθρωπολόγο Megan Shauri.