Μήπως ήρθε η ώρα να βγείτε από την Ζώνη Άνεσης σας;

Αρκετοί από εμάς – αν όχι σχεδόν όλοι – με το ρίσκο αυτό να ακουστεί ως μια μεγάλη γενίκευση, έχουμε βολευτεί στην Ζώνη Άνεσης μας. Άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα και άλλοι ίσως για μικρότερο.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε περάσει από εκεί!

[highlight text=”Ως Ζώνη Άνεσης ή comfort zone νοείται οποιαδήποτε κατάσταση μέσα στην οποία αισθανόμαστε άνεση με το επίπεδο επίτευξης των στόχων μας ή μη.”] Δηλαδή ζούμε μέσα σε μια κατάσταση όπου για κάποιο λόγο νιώθουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ρίσκα και να κάνουμε αλλαγές ακόμα και όταν ξέρουμε ότι δεν ζούμε την ζωή που επιθυμούμε.

Όντως λοιπόν βολεμένοι στην Ζώνη Άνεσης μας, περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουν ως δια μαγείας από μόνα τους αντί να είμαστε εμείς αυτοί που θα αναλάβουμε δράση καθώς και την ευθύνη της αλλαγής. Όταν τελικά αποφασίσουμε ή αναγκαστούμε να βγούμε από την Ζώνη Άνεσης μας, συνήθως είναι διότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά όπως π.χ. στην περίπτωση απώλειας εργασίας, σχέσης, φιλίας, και πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Μία από τις μεγάλες αλήθειες της ζωής είναι ότι αυτή αλλάζει συνέχεια και αλλαγή δε σημαίνει απαραίτητα απώλεια. Παρόλα αυτά, συχνά είμαστε απρόθυμοι να αναλάβουμε δράση ή να πάρουμε κάποια ρίσκα λόγω των φόβων μας. Συνήθως ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της απόρριψης, μας εμποδίζουν να αλλάξουμε συμπεριφορά , τρόπο σκέψης, και να αναλάβουμε δράση.

Πώς μπορούμε λοιπόν πρακτικά να αρχίσουμε να ταρακουνάμε τα όρια της Ζώνης Άνεσης μας – έστω και προσωρινά;

1. Ανακαλύπτω ποια είναι τα όρια της Ζώνης Άνεσης μου ανάλογα με τον τομέα της ζωής μου (σχέσεις, εργασία, ή την κατάσταση την οποία εξετάζω)

2. Εξετάζω και αναγνωρίζω τους λόγους που με οδήγησαν να επιλέξω αυτά τα όρια. Γνωρίζω τι κάνω και για ποιο λόγο το κάνω!

3. Αντιλαμβάνομαι τις καταστάσεις που έρχονται στην ζωή μου ως προκλήσεις και επιλέγω διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης τους από αυτούς της Ζώνης Άνεσης μου.

4. Καθημερινά διευρύνω τα όρια της Ζώνης Άνεσης μου με τις επιλογές μου, την συμπεριφορά μου, την σκέψη μου.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα για αρχή, θα ανακαλύψετε ότι καθώς η ζωή σας θα προχωράει, η διεύρυνση των ορίων της ζώνης άνεσης σας θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και όταν θα είστε εκτός ζώνης ασφαλείας θα αρχίσετε σιγά – σιγά να αναπτύσσεστε και να προχωράτε προς άλλη κατεύθυνση!

Έτσι και αλλιώς,  όπως είπε και ο Albert Einstein:

Είναι παράνοια να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα αν συνεχίζεις να λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσες μέχρι σήμερα!