Για να μην «τρελαινόμαστε» με τα φρούτα

Λατρεύουμε τα φρούτα. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα φάνε τα λατρεύουν. Ως Έλληνες, μας αρέσουν λίγο παραπάνω αφού τα εδάφη μας είναι τόσο πλούσια στα περισσότερα είδη. Τα φρούτα όμως δεν είναι όλα «αθώα» όταν μας ενδιαφέρει το βάρος μας. Κυρίως όμως, δεν είναι «αθώα» όλες τις ώρες της ημέρας. Καθημερινά διαβάζουμε ή μαθαίνουμε για αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες, που κατά βάθος μας δίνουν την εντύπωση πως εξυπηρετούν συμφέροντα. «Τα 10 καλά της μπανάνας» σου λέει ο ένας. «Τι να προσέξεις στην κατανάλωση μπανάνας» ο άλλος. Τρελαίνεσαι… Όλοι οι ειδικοί όμως, τείνουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σημείο: Τα φρούτα είναι υγιεινά και βοηθούν τον οργανισμό μας αρκεί να ξέρουμε τη σωστή ώρα κατανάλωσής τους.

Όταν τρώμε ένα φρούτο, εισέρχεται στο στομάχι μας (ανακάλυψη αυτό…). Αν η διαδικασία της πέψης είναι ενεργή, το φρούτο την καθυστερεί. Η εντύπωση που προκαλεί ότι… βαραίνουμε, είναι και πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή σειρά κατανάλωσης φρούτων. Παραθέτουμε κάποια tips, στα οποία (λογικά) συμφωνούν όλοι οι διατροφολόγοι.

Πότε να τρώμε φρούτα

1. Όταν έχουμε άδειο στομάχι. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί διότι ο οργανισμός μας απορροφάει όλες τις βιταμίνες. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε οποιοδήποτε πρόβλημα πέψης σε περίπτωση κατανάλωσης στη διάρκεια της ημέρας.

2. Μόλις φάμε ένα φρούτο, καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να φάμε κάτι άλλο. Αν η ποσότητα του φρούτου είναι διπλάσια ή πολλαπλάσια του ενός, τότε και ο χρόνος πρέπει να αυξηθεί αναλόγως.

3. Καλό είναι να τρώμε φρούτα 3 φορές την ημέρα. Μεταξύ των γευμάτων είναι το καλύτερο δυνατό, άρα μπορούμε να προγραμματίσουμε 3 φορές πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό μας.

Πότε να ΜΗΝ τρώμε φρούτα

1. Ποτέ μαζί με άλλα φαγητά. Ο οργανισμός μας έχει την ανάγκη να χωνέψει το φαγητό, για το οποίο χρησιμοποιείται μία διαφορετική διαδικασία από αυτή της πέψης των φρούτων.

2. Πριν πάμε για ύπνο ή μετά από ένα κανονικό γεύμα. Η ζάχαρη που περιλαμβάνουν τα φρούτα είναι ικανή να μας κρατήσει ξύπνιους, αλλά κυρίως να διαταράξει τη διαδικασία της χώνεψης.

3. Πριν πιούμε κρύο νερό. Το κρύο νερό στερεοποιεί τα λιπαρά τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει και επιβραδύνει την πέψη. Στην περίπτωση που διψάμε, ας προτιμήσουμε ένα ζεστό ρόφημα.

Για να μην «τρελαινόμαστε»

Καταναλώνουμε φρούτα ελεύθερα, αλλά στους σωστούς χρόνους. Αποτελούν ένα φυσικό εργαλείο αποτοξίνωσης και παρέχουν με φυσικό τρόπο ζάχαρη. Συνεπώς, όταν τρώγονται στο σωστό χρόνο και με επιλεκτικό τρόπο καθαρίζουν το σώμα μας από τις τοξίνες και βοηθούν το πεπτικό σύστημα.