10+ tips που οδηγούν στη χαρά

Εδώ και μερικά χρόνια, σε εκείνες τις ωραίες συζητήσεις με φίλους, αναφέρω συνεχώς κάτι που βγήκε αβίαστα και αυθόρμητα. Θα ήθελα να το μοιραστούμε. Με αφορμή τα μικρο-θέματα ή μεγαλο-θέματα της καθημερινότητας, δικά μου και των φίλων μου, ο οργανισμός μου ανακάλυψε ως αυτοάμυνα, το αντιστάθμισμα ή αλλιώς τη βιταμίνη της «χαράς».

Είναι αυτά τα «γνωστά θέματα». Σας θυμίζω ότι δεν θα τα αναφέρω ποτέ ως προβλήματα. Προβλήματα πρέπει να θεωρούμε μόνο ό,τι πολύ σοβαρό έχει σχέση με την υγεία μας. Τα υπόλοιπα είναι… προβληματισμοί ή θέματα.

Σε μια παλιότερη συζήτηση με τον… εαυτό μου είπα ότι ένα από τα βασικότερα κριτήρια αποφάσεων και ενεργειών μου (κάθε απόφασης) θα είναι το κριτήριο της ΧΑΡΑΣ. Της αυθεντικής, πηγαίας, εσωτερικής χαράς, της ανεξήγητης χαράς. Οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μου, η εργασία μου, η οποιαδήποτε πράξη μου, σκέφτηκα, θέλω να συνδυάζεται, να απορρέει από αυτή τη χαρά που δίνω και παίρνω. Απουσία χαράς θα συνεπάγεται και τη δική μου απουσία.

Πριν αναφέρω μερικά “tips χαράς” θα ήθελα να σας πω για το μεγάλο μυστικό! Αν προσπαθεί να σας πείσει κάποιος ότι πρέπει να γίνει «κάτι» – «κάπου» – «κάποτε» απλώς για να χαίρεστε, τότε σας ξεγέλασε. Το μεγάλο μυστικό είναι ότι δε χαιρόμαστε επειδή συνέβη κάτι καλό. Κάτι καλό συμβαίνει επειδή χαιρόμαστε.

Tips χαράς

1. Σκεφθείτε πόσο χαρούμενοι θα ήσασταν αν χάνατε όλα όσα έχετε τώρα και μετά τα ξαναβρίσκατε.

2. Παίξτε παιχνίδια (όχι εις βάρος των άλλων, αλλά με άλλους). Προϋποθέτουν τουλάχιστον δύο. Τάβλι, σκάκι, κάποιο επιτραπέζιο.. Είναι μεγάλη η χαρά του παιχνιδιού.

3. Ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με τις αληθινές σας ανάγκες και όχι με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσάς. Το πρώτο θα σας δώσει χαρά, το δεύτερο άγχος.

4. Παρατηρήστε και μοιραστείτε αληθινές αυθόρμητες, αυθεντικές εκφράσεις. Το αληθινό χαμόγελο, λέει, μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω.

5. Το φωνάζω πολλές φορές στους συνεργάτες μου που ξεφυσούν μέσα στην καθημερινότητα με εκείνο το γνωστό «αχ». Κάντε μια νοητική αλλαγή. Αλλάξτε το «αχ» με το «χα». Υιοθετήστε το, λειτουργεί.

6. Από κατασκευής μας έχουμε κάτι που το ξεχνάμε. Όσα θέματα και αν έχουμε, να θυμόμαστε, κανένα άλλο ζωντανό πλάσμα δεν μπορεί να γελά εκτός από τον άνθρωπο. Ας χαμογελάσουμε πρώτα στον εαυτό μας… με τον εαυτό μας.

7. Κοιτάξτε λίγο καλύτερα δίπλα σας. Έχετε τους ανθρώπους σας, από μόνο του είναι μία μεγάλη χαρά. Να τους το πείτε. Να τους το λέτε κάθε μέρα πόσο χαρούμενοι είστε που τους έχετε στη ζωή σας.

Κάνοντας έναν άνθρωπο να χαμογελάσει αλλάζεις τον κόσμο. Ίσως όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τον κόσμο του σίγουρα.

8. Γυμνάσου, τρέξε, χόρεψε. Ναι, ναι, ξέρω. Στην αρχή μας φαίνεται ταλαιπωρία. Στο τέλος όμως, η αίσθηση που θα έχουμε είναι μία απίστευτη αίσθηση ευφορίας.

9. Περπατήστε στη φύση, δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό, σε ένα δάσος. Η επαφή με τη φύση μας επαναφέρει σε αυτό που είναι «φυσικό» και είναι πολύ… φυσικό να χαιρόμαστε.

10. Δείτε μία κωμωδία. Έχετε διάφορα θέματα να προβληματιστείτε. Δε χρειάζεται να προβληματίζεστε και στον ελεύθερο χρόνο σας.

11. Οτιδήποτε τοξικό αρνηθείτε το. Πείτε όχι. Μακριά από τοξικούς ανθρώπους. Πλην επί πλην στα μαθηματικά κάνει συν. Στη ζωή όχι. Στη ζωή, πλην επί πλην κάνει… δύο πλην. Η διαρκής γκρίνια, η μιζέρια, η αμφιβολία και η καταστροφολογία δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη χαρά.

Χαρά λοιπόν… Χαρείτε… Έχουμε πάντα έναν παραπάνω λόγο για να χαιρόμαστε από αυτούς τους λόγους που μας στεναχωρούν!

Όπως έλεγε άλλωστε ο Σαίξπηρ, «είναι πιο εύκολο να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς με ένα χαμόγελο παρά με την αιχμή ενός σπαθιού».

Γεια… χαρά!