Δηλώνω λάτρης της μαγειρικής. Όχι δεν θα γράψω άρθρο για την ενότητα της διατροφής. Υπάρχουν σίγουρα ειδικοί για προτάσεις τέτοιου είδους.
Πλησιάζουν σε λίγες μέρες οι γνωστές σε όλους μας «Άγιες ημέρες» και μία από αυτές είναι η μέρα των Χριστουγέννων. Το δικό μου Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι άλλωστε ένα άλλου είδους τραπέζι…
Ακολουθούν μερικά tips για τα «υλικά» που θα είναι καλό να έχει το τραπέζι των Χριστουγέννων ή εναλλακτικά το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
1. Δεν έχει καμία σημασία το «που» θα είναι αυτό το τραπέζι. Ο τόπος, ο χώρος, βουνό ή θάλασσα, πόλη, εξοχή… Τα γεγονότα «σφραγίζονται» από τους ανθρώπους.
2. Το σημαντικότερο «υλικό» από όλα είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποί μας. Θα μου πείτε, δεν έχει σημασία το ωραίο φαγητό, το καλό κρασί, τα ιδιαίτερα γλυκά; Αναμφισβήτητα και έχουν. Αλλά για θυμηθείτε τα ωραιότερα Χριστούγεννα που περάσατε. Τι θυμάστε; Σε καμία περίπτωση δε σας ήρθε στο μυαλό ένα συγκεκριμένο φαγητό. Είμαι σίγουρος πως θυμάστε σκηνές με τους «δικούς σας» ανθρώπους.
3. Σκοτούρες, άγχη, προβλήματα, καταστροφολογία, αυτοχριζόμενοι διασώστες, απαισιοδοξία… αγνοήστε τα! Βάλτε στο τραπέζι σας αγάπη, έτσι απλά… Μιλήστε, επικοινωνήστε και δείξτε όλη σας την αγάπη στους ανθρώπους σας, στην οικογένειά σας, στους φίλους σας. Δεν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτή η αγάπη σε αναλογία με τη δύναμη της τσέπης και της ανταλλαγής των δώρων. Μία ζεστή αληθινή αγκαλιά συνοδευόμενη με ένα χαμόγελο είναι ένα υπερπολύτιμο δώρο (εντάξει μην το παρακάνετε. Τα παιδιά περιμένουν τη γνωστή παραγγελία από τον Άγιο Βασίλη).
4. Όπως τα παιδιά περιμένουν το δώρο του Άγιου Βασίλη, μην ξεχάσετε ένα σημαντικό υλικό από αυτό το τραπέζι. Αποτελούν την «αρχή» της αλυσίδας μας και είναι οι ηλικιωμένοι. Περιμένουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη ζεστασιά μας, το ενδιαφέρον μας, το χρόνο μας. Ο χρόνος που περνάμε (και) μαζί τους είναι ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας.
5. Σε αυτό το τραπέζι να κάνετε ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σας. Να «είστε εκεί». Όπου είστε να είστε 100%. Είναι πολύ ωραία τα καλέσματα και οι δημόσιες σχέσεις, όμως αυτή τη μέρα επιλέξτε όσο περνάει από το χέρι σας να είστε «παρών» δίπλα σε όσους σας στηρίζουν και σε όσους στηρίζετε, όχι για συμβολικό λόγο, αλλά για ουσιαστικό.
6. Το τελευταίο υλικό το θεωρώ και το σημαντικότερο. Όσοι είστε από τους «τυχερούς» που έχουν όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάτε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες όλους εκείνους που δεν είναι «τυχεροί». Συνανθρώπους μας που δε θα έχουν την τύχη μίας ζεστής στέγης, ενός φαγητού, μιας αγκαλιάς, μιας συντροφιάς. Δεν είσαστε «τυχαία» οι τυχεροί, είσαστε τυχεροί για να μοιράζετε και να μοιράζεστε αυτήν ακριβώς την τύχη σας.
Καλά είναι τα τελετουργικά, οι θρησκευτικές παραδόσεις, οι συμβολισμοί των ημερών σύμφωνα με τα πολιτιστικά κληροδοτήματα του καθενός. Όμως το σημαντικότερο υλικό των ημερών είναι η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ μας. Δωρίστε, δωρίστε ό,τι έχετε, όχι ότι απλά σας περισσεύει. Ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και μην ξεχάσετε και τους φίλους μας… τα ζώα.
Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία ιστορία με τη Μητέρα Τερέζα.
Ένα βράδυ κάπου στην Καλκούτα, μία νεαρή κοπέλα από βασιλική οικογένεια της Ευρώπης, παρακολουθούσε σαστισμένη τη Μητέρα Τερέζα να πλένει με αφοσίωση, γονατιστή στη μέση του δρόμου, τις δύσοσμες πληγές ενός λεπρού. Όταν τελείωσε με τη φροντίδα του ασθενή, της λέει η νεαρή: «Εγώ αυτό δεν θα μπορούσα να το κάνω ούτε και για ένα εκατομμύριο δολάρια». Η Μητέρα Τερέζα της παίρνει τα χέρια και χαμηλώνοντας τη φωνή σαν να της έλεγε μυστικό, αποκρίνεται: «Ούτε κι εγώ».
Αυτό το τραπέζι με το υλικό της «γενναιοδωρίας» σίγουρα θα είναι το πιο όμορφο, ζεστό, γλυκό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο yatips.gr για πρώτη φορά στις 17/12/2014.