Ένα δόντι που θα φύγει από την θέση του λόγω τραυματισμού, είναι μία από τις λίγες πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην οδοντιατρική. Εκτός από την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, για παράδειγμα, εκστρατείες μαζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι επαγγελματίες υγείας, οι κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μάθουν τι να κάνουν στην περίπτωση που ένα δόντι βγει από την θέση του μετά από ένα σοβαρό απροσδόκητο τραυματισμό. Επίσης, οι οδηγίες αυτές μπορούν να δίνονται τηλεφωνικά στους γονείς ή τους κηδεμόνες του παιδιού.
Η άμεση επαναφύτευση είναι η καλύτερη θεραπεία στον τόπο του ατυχήματος. Εάν για κάποιους λόγους δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση διαφόρων μέσων αποθήκευσης.
Αν κάποιο δόντι αποσπαστεί και βγει από την θέση του, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μόνιμο και όχι για νεογιλό (τα νεογιλά δόντια δεν πρέπει να επανεμφυτεύονται)
- Κρατήστε το παιδί ήρεμο.
- Βρείτε το δόντι και σηκώστε το από το λευκό μέρος. Αποφύγετε να αγγίζετε τη ρίζα.
- Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί να καταπιεί το δόντι, γι ‘αυτό είναι σκόπιμο το παιδί να φτύσει μέσα σε ένα δοχείο και να το βγάλει. Αποφύγετε να αποθηκεύσετε το δόντι στο νερό!
- Εάν το δόντι είναι βρώμικο, πλύνετε το για λίγο (μέγιστο 10 δευτερόλεπτα) κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και επανατοποθετήστε το. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί ή τον κηδεμόνα του να ξαναβάλει το δόντι πίσω στο ούλο, στην θέση που ήταν. Μόλις το δόντι επιστρέψει στη θέση του, πείτε στο παιδί να δαγκώσει ένα μαντίλι για να το κρατήσει στη θέση του.
- Εάν δεν είναι εφικτό ή για άλλους λόγους δεν είναι δυνατή η επαναφύτευση του δοντιού (π.χ. παιδί που έχει χάσει τις αισθήσεις του), τοποθετήστε το δόντι σε ένα ποτήρι γάλα ή σε άλλο κατάλληλο μέσο αποθήκευσης και φέρτε το μαζί με το παιδί το συντομότερο δυνατόν στο νοσοκομείο. Το δόντι μπορεί επίσης να μεταφερθεί στο στόμα, διατηρώντας το μέσα στο χείλος ή στο μάγουλο εάν το παιδί έχει τις αισθήσεις του.
- Εάν υπάρχει πρόσβαση στον τόπο του ατυχήματος σε ειδικά μέσα αποθήκευσης ή μεταφοράς (π.χ. καλλιέργεια ιστών / μέσο μεταφοράς, ισορροπημένο μέσο αποθήκευσης Hanks (HBSS ή φυσιολογικό ορό), αυτά τα μέσα μπορούν κατά προτίμηση να χρησιμοποιηθούν.
- Αναζητήστε αμέσως επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία.
Οδηγίες για τον ασθενή μετά την επαναφύτευση
Η συμμόρφωση του ασθενούς με επισκέψεις παρακολούθησης και φροντίδας από τον οδοντίατρο συμβάλλει στην ικανοποιητική επούλωση μετά από τον τραυματισμό. Τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και οι κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τη φροντίδα του ανασυγκροτημένου δοντιού για βέλτιστη επούλωση και την πρόληψη περαιτέρω τραυματισμού.
- Μην αφήσετε το παιδί να συμμετέχει σε αθλήματα επαφής.
- Δώστε στο παιδί να τρώει μαλακή τροφή για έως και 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, κανονική το συντομότερο δυνατό.
- Βουρτσίστε τα δόντια με μια μαλακή οδοντόβουρτσα μετά από κάθε γεύμα.
- Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα με χλωροεξιδίνη (0,1%) και ξεπλύνετε δύο φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.
Ακριβής Πηγή: childrencare.gr