Αν άκουγες 10 tips που σου έλεγε η μάνα σου

Όλοι περνάμε μια φάση που νομίζουμε πως όσα λένε οι γονείς μας είναι… παλιομοδίτικα και λανθασμένα. Εκεί, κοντά στα 20 με 25. Δε λέω, ακόμα πιστεύω πως κάποιος (της εποχής μας) σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχει πιο ξεκάθαρες και πιο σωστές απόψεις σε σύγκριση με αυτές των γονιών. Η απελευθέρωση των συνόρων έκανε τους νέους να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν εκτός Ελλάδας. Το Ίντερνετ, το οποίο μάθαμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα από το συντριπτικό ποσοστό των πρεσβυτέρων, αποτελεί μια μόνιμη πηγή πληροφοριών και γνώσεων, αλλά και άλλοι παράγοντες οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση.

Κάποιες εκφράσεις των γονιών βέβαια, αποδεικνύεται με το πέρασμα των χρόνων ότι είχαν βάση. Φράσεις, που κυρίως έβγαιναν και εξακολουθούν να βγαίνουν από το στόμα της ελληνίδας μάνας, μιας χαρακτηριστικής φιγούρας τόσο… μελετημένης, ώστε να ξέρεις κάθε φορά ποια γκριμάτσα θα τις συνοδεύσει. Αυτές με τη διαχρονική αξία δεν αφορούν μόνο τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αλλά και άλλους τομείς της ζωής.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσής τους ζήτησα τη βοήθεια του… κοινού, των στενών φίλων μου που με ένα κατεβατό μηνυμάτων φρόντισαν να μου υπενθυμίσουν… εξ αποστάσεως πως είναι πάντα “εκεί”. Τί tips σου έδινε λοιπόν η μάνα σου και θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις τώρα;

1. Φόρα καθαρό βρακί.

Δε χρειάζεται και πολλή επεξήγηση. Ευτυχώς την άκουσες και πλέον σκέφτεσαι τη συγκεκριμένη φράση μόνο για ρούχα και όχι για εσώρουχα, όπως πουκάμισα, παντελόνια κτλ.

2. Μην ξοδεύεις όλο το χαρτζιλίκι σου.

Αυτό κι αν ήταν. Σκέψου να έβαζες στην άκρη πάντα ένα μέρος από αυτά που σου έδιναν γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και θείοι. Θα βρισκόσουν σε καλύτερη κατάσταση από μεγάλο ποσοστό γνωστών και φίλων. Αν μάλιστα ήσουν γενναιόδωρος, θα μπορούσατε να περνάτε όλοι μαζί καλύτερα τώρα. Αν το έκανες, στείλε μας ένα μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

3. Πιο σιγά!

Πραγματικά. Απόλαυσε κάπως τη ζωή. Χαλάρωσε λίγο. Όταν κάτι πάει στραβά, βρες τον τρόπο να ηρεμήσεις και όταν είσαι στην… τσίτα, κατέβασε μία ταχύτητα. Επίσης, εφάρμοσέ το όταν οδηγείς.

4. Δεν πειράζει, ξαναπροσπάθησε.

Αυτό πρέπει να το εφαρμόζουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Σίγουρα τα περιθώρια αποτυχίας κάποια στιγμή στενεύουν (κυρίως όταν οι υποχρεώσεις αυξάνονται), αλλά σε όλα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία. Και τρίτη και τέταρτη κ.ο.κ.

5. Σταμάτα να τρως.

Σαφώς η μάνα φοβάραι να μην παχύνει το παιδί της παραπάνω από όσο πρέπει. Όσο μεγαλώνουμε και το σώμα μας αλλάζει, πρέπει να το σκεφτόμαστε μόνοι μας. Διαφορετικά υπήρχε το αντίθετο “φάε τη δύναμή σου”.

6. Μην αγοράσεις μηχανή. Θα τη φας την τούμπα σου.

Είναι κάτι σχεδόν αναπόφευκτο, οπότε μακάρι να είναι πάντοτε… επί τόπου για να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Σε πιο ελεύθερη μετάφραση, η μάνα εννοούσε πως αν προκαλείς την τύχη σου, δε γλιτώνεις.

7. Η Τάνια δεν κάνει για σένα.

Εννοούσε ότι εσύ είσαι καλό παιδί και η Τάνια… απόλλων. Όχι Αθηνών. Ούτε Καλαμαριάς. Άρα κοίτα να βρεις κανένα καλό κορίτσι που δε θα σου τα φοράει.

8. Πρόσεχε!

Τα λέει όλα η λέξη. Οι περισσότεροι γονείς τη λέμε πλέον σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιόμαστε στο τέλος μήπως περιορίζουμε τα παιδιά μας στη διαμόρφωση ανεξάρτητων χαρακτήρων.

9. Κοίτα να βρεις μια πλούσια να κάνεις ζωάρα.

Εδώ υπάρχει ένσταση. Μάλλον σου λέει να κάνεις αυτό που δεν έκανε εκείνη. Διότι αν εκείνη είχε πάρει πλούσιο, τότε κι εσύ θα ήσουν πλούσιος, άρα δε θα χρειαζόσουν να πάρεις πλούσια. Μαθηματική η πράξη. (Συγνώμη Τζούνιορ).

10. Θα σου βρω εγώ γυναίκα γιατί με τα μυαλά που κουβαλάς…

Σίγουρα μιλάμε για άλλες εποχές, αλλά αποτελεί ιδανική πάσα για το παρακάτω βίντεο με το οποίο γέλασα με την ψυχή μου.

Να περνάτε καλά!

https://www.youtube.com/watch?v=PVzbKD6Xp78