Κάνε το όπως οι… πρωταθλητές

Μόνο πολύ χρήσιμα διδάγματα μπορεί να μας δώσει μία προσεχτική παρατήρηση στην καθημερινότητα των (πρωτ)αθλητών και στη ζωή που κάνουν. Προσφάτως είχα την τύχη και τη χαρά να συνομιλήσω και να ακούσω από «πρώτο χέρι» το πρόγραμμα ενός ανθρώπου του στίβου, μιας πρωταθλήτριας Ελλάδας στα 200 μέτρα. Θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την «εικόνα» και μερικά σημεία της ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων, που είμαι σίγουρος πως μπορούν να βοηθήσουν όλους εμάς. Ορισμένα από τα αξιοσημείωτα:

1. Έχουν απίστευτη αυτοπειθαρχία. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να κάνεις κάτι που δε θέλεις με στόχο να πετύχεις κάτι που θέλεις. Οι δικαιολογίες δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους.

2. Είναι απόλυτα εστιασμένοι και ταυτισμένοι με την έννοια του στόχου. Ξέρουν απόλυτα ότι στόχος είναι μία επιθυμία με αυστηρή ημερομηνία λήξης!

3. «Ακούν» πολύ καλά το σώμα τους. Για το λόγο αυτό το προσέχουν ευλαβικά. Δεν το φροντίζουν για απλούς καλαισθητικούς, ναρκισσιστικούς λόγους.

4. Δίνουν μάχες, «αγωνίζονται». Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι αγωνιζόμασταν για κάτι; Αρκεί ως απάντηση η έννοια του «αγώνα». Η έννοια του «τα δίνω όλα» ανεξαρτήτως συνθηκών.

5. Ξέρουν ότι η επανάληψη είναι μία ρουτίνα. Ωστόσο, γνωρίζουν πως όσο ψηλά και αν έχεις φτάσει οφείλεις να επαναλαμβάνεις με… θρησκευτική ευλάβεια.

6. Οι αληθινοί πρωταθλητές είναι σεμνοί, ταπεινοί και ευγενικοί. Ενώ έχουν μάθει να κοιτούν μόνο ψηλά, μπροστά σε έναν έπαινο χαμηλώνουν το βλέμμα τους.

7. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιτυχία έρχεται ως άθροισμα πολλών αποτυχιών. Αυτό τους δίνει δύναμη και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

8. Ακούνε. Ακούνε τους προπονητές τους και τους εμπιστεύονται.

9. Έχουν αντοχή στο τίμημα, με την έννοια της θυσίας. Θυσιάζουν πολλά πράγματα συνειδητά. Ξέρουν ότι στις δυσκολίες κάποιοι «σπάνε», ενώ αυτοί είναι έτοιμοι να «σπάσουν» ρεκόρ.

10. Το όριό τους είναι το επόμενο… βήμα. Δεν έχουν περιοριστική αντίληψη με γνώμονα το τι έχει συμβεί. Για αυτό και έχουν ενθουσιασμό για νέες κατακτήσεις.

Μελετώντας, αντιγράφοντας και εφαρμόζοντάς αυτές τις καλές πρακτικές σε οποιοδήποτε φάσμα της καθημερινότητάς μας, μπορούμε και εμείς οι υπόλοιποι να γίνουμε πρωταθλητές και πρωταγωνιστές στο δικό μας «στίβο». Κάνε το όπως οι πρωταθλητές!

Φωτογραφία: By tableatny (BXP135671) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons