Δε χάνεις κιλά; Άλλαξε τον μεταβολισμό σου!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από την μη αποτελεσματικότητα στις δίαιτες που επιχειρούμε. Ειδικά όταν έχουμε δοκιμάσει κάθε είδους δίαιτα που υπάρχει και μονίμως επιστρέφουμε στην αρχή. Το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις και δεν πρέπει να το στερούμαστε. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ψάχνουμε την τέλεια δίαιτα. Για να συνδυάσουμε το αδυνάτισμα με την απόλαυση.

Κάτι που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος είναι πως η διατροφολογία και η διαιτολογία είναι επιστήμες. Ναι, θα δείτε κάποια αποτελέσματα από προσωπική πείρα και επιλογές, αλλά μακροχρόνια θα απογοητευτείτε στις περισσότερες περιπτώσεις.

Από την άλλη, δεν είναι πυρηνική φυσική να κάνει κάποιος τα βασικά. Μόλις βρεις τον τρόπο να τρως και να ζεις όπως θέλεις χωρίς να παχαίνεις, τότε τα κατάφερες. Επιβεβαιωμένα όμως, επειδή… είναι επιστήμη, πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής το οποίο συνέχεια πρέπει να μεταβάλουμε και να προσθαφαιρούμε νέα πράγματα ανάλογα με τις συνθήκες.

Υπάρχουν τρεις ενέργειες που υποστηρίζονται επιστημονικά, τις οποίες μπορείς να κάνεις σήμερα για να χαρίσεις ευχαρίστηση στο ταξίδι σου και παράλληλα να χάσεις βάρος. Έχουν όλες σχέση με τον μεταβολισμό, τον οποίο ουσιαστικά αλλάζεις και όχι τις διατροφικές αμαρτίες σου…

1. Βάλε περισσότερη “απόλαυση” στα γεύματά σου.

Ως άνθρωποι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αναζητήσουμε απόλαυση και να αποφύγουμε τον πόνο. Το ίδιο συμβαίνει με το φαγητό. Όταν απολαμβάνεις το φαγητό που τρως, ενεργοποιείς μια κατάσταση χαλάρωσης στο μυαλό και το σώμα σου. Ως συνέπεια, αυτό (το σώμα με εντολή του εγκεφάλου) επιτρέπει την αυξημένη πέψη και αφομοίωση του φαγητού που τρως. Tip: Φάε πιο αργά και απόλαυσε κάθε μπουκιά. Εδώ να προσθέσουμε μια μελέτη για τις γυναίκες της Αργεντινής, που έχουν ελάχιστο πρόβλημα παχυσαρκίας. Τι συνηθίζουν να κάνουν; Μασάνε κάθε μπουκιά 20 φορές πριν καταπιούν.

2. Πάρε ανάσες… χαλαρά.

Ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά που παραβλέπεται και υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό είναι αυτό που κάποιοι διαιτολόγοι ονομάζουν «βιταμίνη Ο», αλλιώς γνωστή ως… οξυγόνο. Ένα από τα σημαντικότερα ελεύθερα αγαθά που δε χρησιμοποιούμαι στο έπακρο. Το Παγκόσμιο Κέντρο Θεραπείας αναφέρεται στο οξυγόνο ως μια ανεκμετάλλευτη πηγή για την εκκαθάριση του μηχανισμού της πέψης όταν αυτός μοιάζει μπλοκαρισμένος.

Το οξυγόνο λειτουργεί σαν καύσιμο για το αίμα μας. Χάρη σε αυτό είμαστε ζωντανοί. Και στο οξυγόνο, η ποσότητα είναι που μετράει περισσότερο. Το λαμβάνεις μέσω της ανάσας. Περισσότερο από το 95% της ενέργειας που παράγει το σώμα μας προέρχεται από το οξυγόνο και από το φαγητό. Χωρίς το πρώτο, το δεύτερο είναι άχρηστο. Tip: Πάρτε βαθιές ανάσες συνειδητά, ειδικά κατά τη διάρκεια του γεύματος σας.

3. Γνώρισε.

Αν όλα αυτά ήταν βιταμίνες, θα είχαμε την «βιταμίνη Α» για την Απόλαυση, τη «βιταμίνη Ο» για το Οξυγόνο και τη «βιταμίνη Ε» για τη Επίγνωση. Η επίγνωση των όσων υπάρχουν γύρω μας είναι ικανή να αλλάξει τον μεταβολισμό μας με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Όταν κάνετε για παράδειγμα πικ νικ στην εξοχή ή όταν τρώτε δίπλα στο κύμα, υπάρχει η αίσθηση της χαλάρωση. Συνέπειά της είναι η εκκίνηση της διαδικασίας πέψης στο μυαλό σας. Η βαθιά επίγνωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών οδηγεί στην αύξηση της ροής αίματος στα πεπτικά όργανα. Tip: Σκέψου το περιβάλλον στο οποίο τρως γιατί μαζί με το φαγητό σου απορροφάς και το ίδιο το… περιβάλλον.

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές μας, η δίαιτα, η επιστροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν πρέπει να είναι δύσκολα. Ούτε να μας απογοητεύουν. Διατηρώντας το σώμα μας έτσι ώστε να λειτουργεί σε άριστη κατάσταση δεν αρκεί να γνωρίζουμε τι βρίσκεται μέσα στο πιάτο μας. Πρέπει να βοηθήσουμε τον μεταβολισμό και το πεπτικό σύστημα με το να είμαστε πιο προσεκτικοί στα γεύματά μας, με της ενσωμάτωση της απόλαυσης, την βελτίωση των αναπνοών και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε διατροφικές μας συνήθειες.