Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο. Πώς να την πετύχουμε;

Ήρθε το Πάσχα. Ώρα να βάψουμε τα αυγά! Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που επιμένουν πως οι βαφές που χρησιμοποιούμε το Πάσχα για το βάψιμο των αυγών είναι ανθυγιεινές. Δεν ανησυχούμε όμως. Υπάρχει εξάλλου και άλλος τρόπος (ή τρόποι) για να πετύχουμε ο βάψιμο των αγών με φυσικό τρόπο. Μετά από αναζήτηση και διασταύρωση σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά site, καταλήξαμε στην παρακάτω μέθοδο.

Προετοιμασία για το βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο

Επιλέξτε τα χρώματα που θέλετε να βάψετε τα αυγά σας. Για να τα βάψετε…

μπλε, χρησιμοποιήστε κόκκινο λάχανο.

κόκκινο, θα χρειαστείτε τις εξωτερικές φλούδες από κρεμμύδια ή το ζωμό από βρασμένα παντζάρια.

ανοιχτό πράσινο, δοκιμάστε φρέσκο σπανάκι ή μαϊντανό.

καφέ – χρυσαφί, επιχειρήστε με καφέ ήτσάι.

μοβ, χρησιμοποιείστε βατόμουρα ή μύρτιλλα.

πορτοκαλί, πάπρικα 3-4 κουταλιές μπαχαρικού ή λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια.

κίτρινο, δοκιμάστε με κουρκουμά (ινδικό μπαχαρικό).

Βασικά tips για τη βαφή των αυγών

• Χρησιμοποιήστε λευκά αυγά. Θα έχετε σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα.

• Καθαρίστε καλά τα αυγά με ένα πανάκι με λίγο ξύδι.

• Διατηρείστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσετε. Όχι απευθείας από το ψυγείο.

• Γεμίστε μία κατσαρόλα με νερό, έτσι ώστε να σκεπάσει τα αυγά κατά 1-2 δάχτυλα.

• Προσθέστε 1-2 φλιτζάνια ξύδι, κατά προτίμηση λευκό.

• Προσθέστε τη φυσική βαφή πχ. τις φλούδες των κόκκινων κρεμμυδιών (για το πιο συνηθισμένο, κόκκινο χρώμα). Υπολογίστε 10 κρεμμύδια για περίπου 12 αυγά.

• Ανάψτε τη φωτιά στην κουζίνα στη μεσαία σκάλα / ένταση ώστε να μη ραγίσουν τα αυγά.

• Τη στιγμή του βρασμού αφήστε το νερό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ακόμα.

• Εάν θέλετε πιο έντονο χρώμα αφήστε τα με το νερό στην κατσαρόλα για 10-20 λεπτά ακόμα, αφού όμως κλείσετε τη φωτιά.

• Όταν αποκτήσουν το χρώμα που θέλετε, φροντίστε να στεγνώσουν.

• Βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα για να γυαλίσουν.

Θα πείτε «και τι θα κάνω τώρα με τόσα κρεμμύδια»; Τι λέτε για… onion rings; Είναι νηστίσιμα και αποτελούν μια καλή λύση, αν και μη παραδοσιακή, για μεγάλους και παιδιά. Εξάλλου υπάρχουν κι άλλες μέρες για να τα φάμε…